Намалените по време на Ковид кризата ставки от 9% ДДС за ресторанти, спортни съоръжения и туристически услуги ще останат да действат и през следващата година. Това реши парламентарната Комисия по Бюджет и финанси. Предложението беше внесено от депутата от ГЕРБ/СДС Красен Кралев и група народни представители, пише financialtribune.bg.

Според председателя на комисията Петър Чобанов мярката е изключително полезна и дори се приема като антиинфлационна. По-думите му в момента връщането на данъка във вида му преди Ковид кризата ще се окаже неблагоприятно за страната ни.

„Увеличение на косвените данъци в този момент може да доведе до вдигане на инфлацията. От своя страна това ще ни попречи да влезем в еврозоната“, категоричен беше той.

Депутатът Любен Дилов-син посочи, че с оглед на войната, която се води в близост до страната ни туристическият бранш трябва да е конкурентоспособен и ставката от 9 на сто върху данък добавена стойност трябва да се запази.  

„Това е много важно за туризма. В близост се води война и трудно се продава туристически продукт. Именно намеленото ДДС ще помогне на бизнеса на ресторантьорите и хотелиерите“, коментира той.  

Според финансовите разчети статичният ефект ще е около 150 млн. лева, но се очаква да има по-голям динамичен, което няма да се отрази негативно на хазната.

На днешното заседание Комисията намали на 9 процента данъчната ставка на книгите, бебешките храни и хигиенни артикули, както и на вестниците и печатни издания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук