България ще има нов посланик в Турция. На мястото на бившия външен министър Надежда Нейски влиза досегашният посланик в Париж и бивш съветник на премиера Бойко Борисов Ангел Чолаков. Това става ясно от документи на сайта за правна информация на Министерския съвет, публикувани в категория "Решения". Нейнски бе на поста от 2015 г.

Причината за рокадата е изтичането на мандата Нейнски. В частта с мотивите за указите, издадени по въпроса, се споменават още ролята на Турция като съюзник в НАТО и "важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.", активното сътрудничество в енергетиката, вътрешните работи и други, както и културното сътрудничество.

Роденият през 1975 г. Чолаков, магистър по бизнес администрация и политически науки в Свободния университет в Брюксел, започва като стажант в Генерална дирекция ЕкоФин в Европейската комисия през 2001-2002 г. След това става финансов съветник в ExxonMobil Petroleum and Chemical, а по-късно - консултант в дирекция "Европейски съюз" на МВнР.