С приемането на програмата за превъоръжаване на армията ни ние отправихме ясно послание към всички офицери и войници, че България е имала и ще има армия, заяви депутатът от БДЦ Росен Петров.
Ако не бяхме взели това решение, скоро на 6 май над парада щеше да прелита селскостопански самолет, придружен от две хвърчила, който да поръси присъстващите хора за здраве, каза в емоционалната си и сатирична реч политика. 

Ако бяхме изоставили флота щяхме да се върнем във времената на учебниците по родинознание, в които пишеше, че българите на хан Аспарух били посрещнати от славянски флот от лодки еднодръвки. Големия отсъстващ от днешния дебат бяха сухопътните войски, заяви Росен Петров. Според него, ако в тях не постъпи модерно въоръжение като бронетанкова техника, скоро те няма да са сухопътни войски, а просто пехота.

Това означава, да се върнем във времената, когато всичко се е решавало с атака на нож. Ние българите сме били добри в тези щурмове на щик, но последните подобни сражения в света са се водили през 50-те години в Корейската война. Според  депутатът  дори  мирна Швейцария може да вдигне под знамената  600 000 войника, защото армията е основа на държавността на всякъде по света.