На 6 март ще си подам оставката, както е по процедура и най-лесно ще е просто да си сменим местата с настоящия вицепремиер Мария Габриел, това заяви премиерът акад. Николай Денков. 

"Ако трябва да формулирам 3 основни заключения, то първото е, че Европа е единна, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет. Второто е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и тези спорове, които виждаме по медиите, не отразяват желанието и на демократите и на републиканците. Третото заключение е, че тази помощ трябва да дойде бързо", заяви той.

"Важно е да укрепим отбранителните възможности на Украйна и то още днес", категоричен бе академик Денков.

"По отношение на България прави впечатление, че имаме важна роля в Черно море и по Източния фланг. Второто – това, което не очаквахме, но привлича много внимание – ротацията", призна премиерът.

"Всички казаха, че очакват да го направим успешно и всички погледи са към нас“, добави той.

"Няма какво ново да добавя. Ротацията има смисъл и това управление също, ако изпълняваме европейската си програма и вървим по нея. Важно е да намалим неравенството и хората да имат по-високи доходи, както и да остане в европейските институции", каза Денков.

"През последните два дни направихме срещи с чуждестранните ръководители на делегации, държавни ръководители и т.н. С г-жа Габриел бяхме заедно за срещата с Антъни Блинкън", припомни министър-председателят.

Той не пожела да коментира съставът с точност на бъдещия министерски съвет.

"Както винаги съм казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения. На 6-и март ще подам оставката, после следва нормална конституционна процедура. Правителството продължава да си изпълнява задълженията, докато не дойде следващото", заяви премиерът.

На въпрос той ли ще бъде външен министър след ротацията, Денков отвърна:

"Това, което смятам е, че трябва да намерим решение, което да е приемливо и за двете страни. Трябва да има контакт с външните партньори. Той най-лесно може да се реализира, като просто си сменим местата с г-жа Габриел. Не знам защо това е чак такъв проблем, трябва да се видят причините", завърши той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук