Приемането на договора за F-16 от Република България и от националния й парламент е обида за българския суверенитет. Това каза проф. Румен Гечев - народен представител от ПГ на „БСП за България и член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика, предава "Фокус".

Според него връщането на договора е повече от необходимо.

Той обясни, че доставчикът в лицето на САЩ има всички права по доставките, както и правото да не изпълнява клаузи без да му се налагат санкции за това, докато българската страна има задължението до 31 юли да предаде доларовата равностойност на 2,300 млн. лв. и да чака след 4 години да се появи първият самолет, който още не се е появил и на американските летища, понеже е в проектна фаза.

„Недопустимо е да купуваме самолет , който не можем да пипнем. Пилотите ни не могат да се качат в него и да го тестват. Не можем да го видим даже да лети, воден от чужди пилоти. Този модел го няма. Освен това се поема риск по отношение на доставката. Ние нямаме никакви гаранции, че след 4 години ще започне доставянето на този самолет“, коментира той.

Проф. Румен Гечев каза още, че щампата за евроатлантическите ценности се размахва из ефира без някой да е дефинирал значението й. Гечев каза още, че ценностите за него са националната сигурност и ценностите на българският народ. Малката коалиция е несполучлива декорация на несполучливата голяма коалиция ГЕРБ и ОП. Истинската коалиция е между ГЕРБ и ДПС, коментира той.