Тук става дума за политически атентат, защото цялата тази схема очевидно е насочена срещу БСП. БСП беше основният конкурент на ГЕРБ на европейските избори и ще бъде основният им опонент на местните избори. Ние сме голяма политическа заплаха за ГЕРБ, затова те предлагат такова драстично решение. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от ДПС Румен Гечев.

Парите на партиите са дадени, за да бъдат харчени за тяхната политическа дейност. Не е нормално да бъдат държани на депозит, както правят ГЕРБ. Очевидно те могат да минат и без депозит, техните партньори са наклякали около европейските фондове и ги захранват със средства, заяви Гечев.

Той добави, че не всички партии имат възможност да върнат веднага надвзетите субсидии, както направиха управляващите от ГЕРБ.

Те контролират медиите в значителна степен, нямат нужда от специална телевизия, но ние имаме нужда от такава телевизия. Парите за партиите са дадени за това – да популяризират идеите на политическите сили, заяви депутатът.

Правилни са исканията да има прозрачност и отчетност на субсидиите, но за това си има разработени механизми, отбеляза той.

В момента ГЕРБ, техните сателити и техният скрито-явен поддръжник ДПС разиграват един лошо скалъпен театър, който няма да завърши добре – те нямат намерение да правят никакви промени. Резултатът от референдма през 2016 година не беше задължителен. Следващата година ГЕРБ внесоха фиктивно предложение за 1 лев субсидия, за което отлично са знаели, че няма да мине, и то не мина. Сега, две години по-късно, се сетиха, че трябва да намалят разходите 11 пъти. Това противоречи на здравия разум. По средата на годината да намалиш бюджет 11 пъти – дали по този начин партиите може да осъществяват дейността си? Тези, които предлагат такова драстично намаление, знаят че няма да мине, и разиграват циркове. А ако мине, знаят, че това е край на политическата система в България, коментира Румен Гечев.

Според него предложението няма да мине. Субсидията трябва да бъде намалена. БСП е готова да преговаря за 6 или 8 лева субсидия – такъв е и европейският опит. Това, което предлага ГЕРБ, е антидемократично и антиевропейско. Идеята да бъдем финансирани по американски модел беше едно екстравагантно предложение, подигравателно към това на ГЕРБ. Няма как да сложиш дваигател на "Ламборгини" в "Трабант" и той да върви. Това противоречи на здравия разум, няма как да стане в нашата страна, подчерта социалистът.

По думите му, премиерът Борисов е информиран за това как върви сделката за ЧЕЗ. За мен ключовото решение е на КФН – дали купувачът на ЧЕЗ има достатъчна капиталова адекватност. Добре е, че фирмата е българска, сякаш по-различна от тази на Гинка Върбакова. Но правителството е информирано, да не се правят на разсеяни. Да не казват, че сделката зависи изцяло от чешкото правителство. Това е обидно, тук става въпрос за енергийната сигурност на страната ни. Отговорността е 100% на българското правителство и на избраните от него институции, които трябва да проверят сделката до девето коляно, каза Гечев.

Те ни пробутват субсидиите, за да прокарат другите си стартегически цели - сделката за американските изтребители и сделката за ЧЕЗ, и да останат на власт, добави той.

Депутатът отбеляза, че БСП продължава да стои зад идеята за диференциран ДДС, за да поевтинеят стоките и услугите. Не може в цял свят цените да падат при диференциран ДДС, а тук това да не може да стане, заяви още Румен Гечев.