Без колебания правителствата на Европа увеличиха бюджетите си. Нямаме време да изнасяме лекции за инфлацията, но е нормално паричната маса да расте с БВП. Това каза Румен Гечев от БСП за България пред Нова тв. 

"Силно съм учуден от обясненията на някои колеги. Доходите са различни от преди 5-10 години. Растежът на доходите води до инфлация, когато повечето пари нямат стоково покритие. Ние имаме стоково покритие", каза още той. 

"Българската валута зависи от резервите ни, които са достатъчни. По никакъв начин тези 2 млрд. не могат да предизвикат инфлация. Може тези 25 ст. за гориво да се окажат недостатъчни, ако войната в Украйна продължи", обясни Гечев. 

"Нека да се опитаме като членка на ЕС да внесем повече разум в своя дял. ЕС трябва да бъде критерий. Дами и господа, в целия свят ДДС е диференцирано. Във Франция и Германия има такова ДДС, целият свят има диференцирани цени, а в Европа само България и Дания нямаха. Ако продължи да расте цената на тока, намалението на цената на хляба ще бъде изядено от цената на тока. ДДС има пряко влияние в целия свят", допълни той. 

Народният представител на БСП коментира и увеличението на пенсиите. 

"Мая не смята по-добре от НОИ и МФ. Увеличение на пенсиите ще има. В България трябва да се разбере, че тия 60 лв., които вадим и слагаме, са добавките за ковид. Сега останаха за инфлацията. Край на добавките. Тези 60 лв. се включват в увеличението и хората няма д се страхуват повече дали ще ги получат. България се простира според чергата си и в момента можем да си позволим това. Много страни в ЕС правят по-малко", каза той.