От една страна, разбира се, това, че външният дълг е под ограничението от 60% от БВП е добре, коментира пред БНТ депутатът от БСП Румен Гечев. По думите му обаче, няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по нисък дълг - "добре е да се хвалим, ако сме в първите три в Европа по жизнен стандарт, тъй като сам по себе си делът на дълга в БВП не означава нищо", допълни Гечев.

"Същият дълг в БВП имат Бангладеш и Демократична република Конго. Много по-нисък дял в БВП имат Екваториална Гвинея, Гватемала, Либерия, Парагвай, Таджикистан и Узбекистан. Тоест никъде по света макроикономистите не определят жизнения стандарт като дял на дълга в БВП.

Умните страни си поддържат дълга в рамките на ограниченията, държавата вкарва повече ресурси в икономиката чрез публично частно партньорство и развиват националната си икономика.
 

Дългът трябва да бъде контролиран, но той трябва да бъде използван разумно, смята Гечев. По думите му, важният въпрос е - за какво се използва дългът", посочи Гечев.

"Когато държавата взима дългове и ги инвестира чрез пазарни инструменти заедно с частния бизнес - тогава резултатът е положителен.

Всичко е въпрос на доза и разчети, категоричен е Гечев. Според него вече почти 30 години България няма дългосрочна икономическа програма за развитие.

Много правителства и това правителство в момента не знае какво правим - къде ни е секторната политика, къде ни е разписана в детайли политиката за стимулиране на износа?", попита депутатът.