Да, държим на това коалиционно споразумение. За да има разбирателство, трябва да има разговори. Ние няма да успеем в рамките на 1-2 часа да разрешим противоречията - това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БНТ.

Би било добре да имаме нещо като документ, без на назоваваме как ще се казва той, ние държим да е коалиционно споразумение, да бъде подробно, обясни той.

Той изрази съмнение, че България ще има шанс от 1 октомври да се присъедини по въздух към Шенген, ако правителството не е редовно, а служебно.

Беше заявено, че има нужда от борд по номинациите с цел да се изберат най-подходящите ръководители на регулаторите. Разговарях с колега от ПП, който каза, че ние искаме да изберем шефове на регулаторите за 5-7 години, но не е сигурен дали правителството ще изкара мандата си, разказа Христов.

Разкритието на БЛИЦ се потвърди! Това е кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София ВИДЕО

Относно спорът в коалицията за шефа на БНБ, той обясни, че влизането в еврозоната не зависи само от гуверньора на БНБ, а и от правителството и партиите в парламента.

Те се опитват да узурпират всички властови позиции, заяви лидерът на СДС и даде още един пример - двете кандидатури за еврокомисари. Той обърна внимание, че ПП не са се явявали на избори за Европейския парламент, а ГЕРБ са част от най-голямата партия там, както и че от там искат България да прати жена, а от ПП-ДБ предлагат мъж.

Беше казано, че ако имам предложение за участие в изпълнителната власт, те трябва да бъдат гледани първо от вътрешна комисия пред нас, а после да са представени на Мария Габриел, обясни той във връзка с думите на премиера акад. Николай Денков от по-рано днес, че вицепремиерката е подложена на голям натиск от ГЕРБ.

За какви се смятат да мислят, че всичко принадлежи на тях, попита лидерът на СДС.

Той коментира и очакваната кандидатура на ПП, ДБ и "Спаси София" за кмет на София Васил Терзиев.

Силно червена, тъмночервена, потомък на ДС по дядова, чичова и бащина линия, и аз съм много любопитен как десните хора, с които ние дълги години бяхме заедно, а впоследствие се разделихме на СДС и ДСБ, ще посегнат към тази кандидатура, при положение, че говорят за лустрация и сега. Представяте ли си в Германия на генерал от СС внукът му да бъде издигнат за кмет на Берлин?, попита той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук