За кратко време не мога да направя анализ на работата на Димитър Главчев, но той е изпълнил основните функции, които са важни за един служебен премиер. А именно провеждането на честни и прозрачни избори, те не бяха оспорени от никого, нямаше никакви забележки в тази посока.

Очакванията към служебното правителство винаги са били по-големи от капацитета, който има то. Това каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Той определи работата на кабинета "Главчев" като добра.

"Предвид рутината, която натрупа кабинетът "Главчев" за кратко време, може би е по-добре хората, които вече са навлезли в темата с управлението на отделните ресори, да продължат. Но нека да не предопределяме нещата, правото да реши кой ще продължи е на президента", допълни Христов.

Смяната на председателя на Народното събрание

Според него е смешно да се извършва смяна на председателя на парламента в последните дни.

"И причината не е защото тя не се е справила със своите задължения, а за да може да се отвори писта за нов кандидат, който би могъл да попадне в т.нар. домова книга и да бъде сменен премиерът Главчев. Ние от ГЕРБ-СДС ще направим всичко възможно това да не се случи, но ако се случи - това ще бъде постигнато от едно много странно мнозинство", подчерта лидерът на СДС.

Румен Христов съобщи, че от ГЕРБ-СДС са си поставили амбициозна цел за предстоящите избори - да подобрят резултата си от последния вот.

"По този начин ще си улесним воденето на преговори с политическите формации. Когато си безспорна политическа формация, е едно нормално да се опиташ да съставиш правителство. Надявам се, че разумът ще надделее", коментира още народният представител от ГЕРБ-СДС.

Попитан дали Мария Габриел ще бъде зам.-шеф на НАТО, Христов отговори: "Нямам информация, но това би било голямо признание за България и голяма чест за ГЕРБ-СДС".