Влизането на БСП в дуели с ГЕРБ е вредно за обществото и няма да доведе до позитиви за социалистите, заяви Румен Овчаров по Нова телевизия. По този въпрос той е посъветвал премиера да не се занимава с епитетна война.
Нуждата от политически действия не може да бъде изместена от политическото говорене, когато в страната има стачки, "Топлофикация" не работи и всичко това на фона на световна икономическа криза, заяви Румен Овчаров. Според него БСП е позволила да бъде въвлечена в начина на говорене на Бойко Борисов, който не съвпада с европейската визия на страната ни. Думи като "хомосексуалист" и "мутри" не са по принцип в речника на премиера Сергей Станишев, смята Овчаров. В тази връзка той добави, че трябва да се поддържа баланс и хигиена в говоренето. Раздухването на скандали вече става опасно за страната, твърди Овчаров. По думите му лидерът на ГЕРБ се изживява вече като управляващ и като "падащия ангел". Той очаква на предстоящата предизборна кампания да има сериозна конфронтация между ГЕРБ и БСП.
Румен Овчаров не пожела да коментира думите на съпартийката му Татяна Дончева, че банкерът на Маджо е във висшето ръководство на БСП. Проблемът с казаното от Татяна Дончева е по-сериозен от личната интрига, каза Овчаров. Според него политическите партии и правителството трябва ясно да бъдат разделени от нерегламентирани икономически субекти, което минава през финансирането на партиите и конкретни действия на кабинета в тази насока.
Световната икономическа криза ще бъде най-голямото изпитание за правителството през следващата година, смята Овчаров. По думите му трябва да се престане с лековатото говорене, че сме "остров на стабилността". Кризата вече се усеща в реалната икономика, в спрялото кредитиране на банките. Според Овчаров обаче кабинетът предприема адекватни мерки. Той отрече твърденията на бившия финансов министър Милен Велчев, че БСП обсъжда да върне прогресивното облагане на доходите. Въвеждането на плоския данък доведе до положителни резултати, категоричен бе Румен Овчаров. /БЛИЦ