На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен зам.-председстелят на ПП АБВ Румен Петков коментира кандидатурата на бизнесмена Веселин Марешки за президент.
"Да се криеш зад други хора, както и зад близки от семейството, а да говориш, че правиш голям бизнес не мисля, че е най-почтено. Стана пределно ясно, че там - в бензиностанциите се продават горива на загуба, а това е определено противозаконно деяние, и тук възниква въпросът: Чий инструмент е г-н Марешки?", каза Румен Петков.

Той заяви, че заедно с негови колеги ще отправят питания. „Ще започнем с НАП - правени ли са проверки на тези 180 и колко фирми, които са обвързани пряко или индиректоно с г-н Марешки, и какви са резултатите от тези проверки, защото ако не са правени - това означава, че някой си го отглежда.

Второ: Прокуратурата и Националната агенция за сигурност, предприели ли са действия, които да защитят обществения интерес, защото след като той си позволява да продава на загуба и да казва по средствата за масова информация, че това е част от една добра кандидат президентска кампания, ако институциите в страната не са реагирали, това е много лош знак за българските граждани".

Според Петков това означава, че когато се извършва едно престъпление, то може да бъде ненаказуемо по необясними за обществото причини. Той коментира, че ако НАП не е извършила проверка, това означава, че "министърът на финансите е съучастник към извършването на престъплението да се продава на загуба".
Румен Петков постави и въпроса: „От какво се покрива тази продажба на загуба. „Те, тези пари не падат от небето - някой покрива тази загуба. Какво е отношението на кредитодателите му към тази дейност, или го приемат като нещо нормално?".

Според Румен Петков е налице едно опорочаване на политическия живот и на президенрските избори. „Не разбирам, как това е убягнало от внимателното око на министър председателя. И е негова работа, да извика министъра на финансите и да го попита, какви проверки са извършени на този, който продава на загуба. Защото, ако премиерът не попита министъра на финансите, това означава, че и премиерът е съучастник", каза Петков.

Той заяви, че трябва да стане ясно, кой стимулира такъв тип действия, защото според него това ерозира държавата и институциите. Румен Петков беше категоричен, че такъв тип престъпления не могат да бъдат подминавани, защото „това е съзнателно разрешение на държавните институции да се води такъв вид политика".