България трябва да построи АЕЦ „Белене“. Другият вариант е той да бъде реализиран чрез продажба по процедура без ограничения. Това заяви по време на съвместна пресконференция с представители на Движение „Гергьовден“ заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.
По думите му, построяването на централата е без алтернатива за страната ни. То ще гарантира националната ни сигурност, енергийната ни независимост и оставането на България сред елитния клуб на държавите, които използват ядрена енергия за мирни цели. Друг аргумент, според Петков, е и фактът, че след решението на арбитражния съд страната ни реално ще заплати над 800 милиона евро обезщетения, ако не реализира проекта. В това число 550 милиона евро осъдителна присъда, 90 милиона изплатени до момента средства, около 70 милиона адвокатски хонорари и командировъчни и 70 милиона непризнати претенции на НЕК.
 
Отделно от това от следващата седмица по сумата започват да текат и лихви в размер на 167 000 евро на ден.
 
„Решението сега е или по най-бързия начин държавата да започне изграждането на атомната централа в Белене, или площадката и проектът да бъдат обявени чрез публични процедури на търг, каквато  позиция и от Движение „Гергьовден“ са заявили. Тогава всъщност ще стане ясно има ли интерес към проекта, той икономически обоснован ли е, икономически изгоден ли е. И имаме предвид търг без ограничения. Като искат Щатите, „Уестингхаус“, да заповядат. Ако може „Атомстройекспорт“, да заповяда. Ако може Брюксел със Сименс или други компании, да заповяда. Но с публична процедура, пред очите на обществото и институциите. За да защитим националния си интерес“, каза Петков
 
Във връзка с темата заместник-председателят на АБВ посочи, че все още няма никакви конкретни отговори на серията въпроси, поставени към министерство на енергетиката, свързани с посещението на български делегации в Китай и Япония и водените там преговори.
 
„Това ни кара да мислим, че има два фактора, които трябва да бъдат отчетени от премиера и да бъдат направени радикални промени. Първият фактор е свързан с политическото нежелание или управленска немощ да се води политика в нашия обществен интерес и за това да бъдат информирани гражданите на България. Вторият е тази явна липса на административен потенциал, която да позволи на министерството да изпълнява законовите  си задължения. Но ако министър-председателят толерира  нарушаването от страна на министри на Закона за достъп до обществена информация, това вече поставя държавата ни в друга категория“, каза той.
 
Встрани от темата Румен Петков коментира и разговорите на АБВ  за политическо партньорство с други формации, в това число и БСП . „От януари месец организираме и провеждаме заедно с редица други политически партии президентски дебати, които са публични. На тях са канени представители на левицата, на центъра, на десницата, включително и БСП, която за съжаление нито веднъж не се е включила в тези дебати. В резултат на много предварителни разговори и обсъждания и стремеж да намерим убедително за обществото решение, но и средносрочна  и дългосрочна политическа перспектива искам да ви информирам, че сме в много висока степен на готовност, практически пред подписване на политическо споразумение с ПП  Движение „Гергьовден“. Това вероятно ще стане факт следващата седмица”, обясни той.