Битката с корупцията няма алтернатива, но когато власти преиграе в действията си ефектът за обществото е обратен. Така бившият вътрешен министър Румен Петков (АБВ) коментира в студиото на bTV зрелищния арест на кмета на „Младост” Десислава Иванчева.

„В социалните мрежи жената се героизира, тя е жертвата – не може за две дами, които сумарно надали имат 90 кила общо, да изкарат дузини полицаи, жени с маски. Не се прави така и ефектът е обратният”, подчерта Петков и допълни: „Това не е борба с корупцията, това е „Попал в газету”.

Според него акцията е в стил „Цецо Цветанов от най-добрите му години” и „този гяволък ще го платим всички” в Страсбург – даже и да се установи извършено от Иванчева престъпление, за което да получи присъда.

Петков отбеляза, че главният прокурор Сотир Цацаров „си защитава системата”, но едва ли сам би одобрил подобен арест. Затова и политикът от АБВ призова да се обяви ясно кой е разпоредил акцията в този й вид. „На мен ми е много интересно как ще се чувстват днешните управляващи когато няма да бъдат управляващи и бъдат така посрещнати пред Спортната палата и държани 3-4 часа”, коментира Румен Петков.

Съпартиецът му Ивайло Калфин има шанс да оглави европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, като на този етап не са водени разговори с представители на кабинета. „Това е въпрос на позиция на правителството, ако ГЕРБ не подкрепят г-н Калфин, това ще бъде национално предателство”, категоричен беше Петков.

Според него бившият социален министър е „не просто честен човек, той е авторитет на база на личните си качества”.