"Ръководството на БСП води битка за имена и персони, а не за политики". Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, предаде агенция „Фокус“.

„В ръководството на БСП от месец и половина не се говори за политика. Липсата на политически диалог и свеждането на процесите в БСП в сблъсъка на два клана, в този на Корнелия Нинова и Сергей Станишев, показват една политическа безпътица и политическо безбъдие, което в много голяма степен поставя въпроса за лявото“, посочи той. „Ние твърдим, че сме автентичното ляво, силната и социално ангажираната политическа формация“, изтъкна Петков, като обясни, че „Коалиция за България“ се различава коренно от ГЕРБ и БСП. „Процесите в двете партии са едни и същи, битката „кой“, а не „какво“. Битката е кой е в листата и на какво място. За съжаление, политически дебат за бъдещето на Европа и бъдещето на европейска България не се води и от това ще страда Европа, и нашата страна,“ коментира още лидерът на АБВ.

Той припомни, че ръководството на БСП преди месец е дало блестяща оценка на евродепутатите си, а в сегашната листа на партията липсват. „Ръководството на БСП води битка вътре в БСП и в левицата, битка за имена и персони, а не за политики“, заяви той. Според него липсата на лидерство в БСП поражда невъзможност да се справят с политиката.

"Участието на началника на кабинета на президента Радев в листата е прецедент и не бих казал, че това е правилната стъпка на президента Радев. Това фактически е участие на президента в листата. Тогава, когато държавният глава се ангажира така ясно, да не кажа грубо, с една политическа сила, това поставя под въпрос способността му да работи и да се бори за единството на нацията и за постигане на общонационални приоритети и интереси. Тези съмнения ще бъдат грубо използвани от опонентите, и не без основание. Аз си мисля, че с този акт, хора, които не обичат ГЕРБ, ще отидат да гласуват за тях. Но, това са мои лични притеснения“, допълни Румен Петков.