Трябва да се направи ревизия на работата на служебния кабинет като цяло. В енергетиката престъпните действия се задълбочиха. "Булгартрансгаз" и газовата връзка Гърция - България е безпрецедентно. Служебният министър не намери характера и управленските възможности да защити националния интерес, заяви Румен Петков, лидер на АБВ и коалиционен партньор на БСП в студиото на "Денят на живо".

Мнението му е, че се създава се предпоставка за феодализация на министерствата с гарантирането на техните екипи. "Приличието изискваше да има вътрешен контрол в изпълнителната власт, както и да се гарантира, ако министърът е от една партия, комисията, която ще го контролира, да бъде от друга", категоричен е той.

Петков припомни, че АБВ са искали оставката на здравния министър, защото за броени дни са сключени договори с 15-на компании, а разликата в доставната цена на COVID тестовете е 1 лв. "Разликата ми се струва много голяма. Твърдяхме, че тестовете за ученици са излишни. Онлайн обучението води до асоциализация на децата", подчерта той.

По думите му се е говорело упорито, че няма да има квоти, а ще се залага на моралните качества, но това се е променило. "Не допускам, че има пети скрит коалиционен партньор. Помолих колегите от БСП да получим самото споразумение. Важно е да се изговорят проблемите по управленската перспектива, защото няма по-безпощаден съдник от измамения почитател", коментира той. 

Според него под стремежа да има екипност ще се създадат междуинституционални сблъсъци. "Моментът е деликатен за Нинова и БСП. Решенията, които ще бъдат взети не трябва да са под медиен и обществен натиск", смята Петков.