Президентът Румен Радев присъства на откриването на новата учебна година в най-старото висше учебно заведение СУ "СВ. Климент Охридски", предаде Novini.bg.

Държавният глава поздрави студентите и обясни, че за него това е светския храм на България, защото "тук всички българи от различни религии почитат една обща религия - религията на знанието. Вие трябва да бъдете съвестта на българите и да промените радикално моралния климат в страната. Бъдещите юристи и журналисти не трябва да бъдат безразлични към корупцията и лицемерието", каза още той.

Пред журналисти президентът коментира и важни политически теми. "Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат. От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Очаквах Бойко Борисов да озъпти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Не виждам смисъл от среща между мен и премиера. Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на Бойко Борисов. Негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.

"Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме. Ще разберете на 4-ти октомври, дали ще подпиша указа за назначаване на нов председател на ВАС“, разкри президентът .