Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. 

По традиция център на тържествата е Пловдив. В Града под тепетата се състоя възстановка на събитията от 1885 г.

Празнична заря и слово на президента Румен Радев са кулминацията на днешния празник.

"Съединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват свободата си, днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. Това каза Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото честване на Съединението в Пловдив.

Той заяви, че от цялата ни възрожденска история и Съединението сме научили, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат събуден народ, който е поел към осъзнатото си бъдеще.

"Доскоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои, победите на нашата страна от историята, но историята неумолимо се движи напред. Днес Будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“.

Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона, за чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя и разбират, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България“, допълни Радев.

Ето я цялата реч на президента: 

135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес.

Половин България по волята на великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание бяха откъснати от Родината. Докато в Търново свободна България се сдоби с Конституция, на българите от Източна Румелия бе натрапен Органическият устав, една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици.

Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина. И няма сила, която да го спре. Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е акт необратим, а българите са готови да отстояват свободата си.

Хора дръзки и свободолюбиви, с принципни и решителност, се намират винаги в нашата история, дори когато народът ни е изглеждал примирен. Говоря го от няколко години при срещите ми с вас. Доскоро го правех с надежда и очакване. Доскоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои и победите на нашата страна от историята. Но Историята неумолимо се движи напред.

Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България. В която българите са братя и със знанието на древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са написали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще.

Поклон пред дръзките и храбрите.

Да живее свободна и единна България.