Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония ,че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио.

"Знаете, че ние подписахме 2017 г. 1 август нашия договор за Добросъседство и сътрудничество, който от наша страна блести с доброжелателен наивитет, защото той не срещна ответната добра воля. Имал съм критики към този договор.

Казвам - ние сме две държави, ние сме братя. Договорът беше добронамерен. Когато се видя, че той не се спазва, 2018 г. казах, че трябва нов анекс", добави държавният глава. 

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. "Тя е обективна и много добра.

Тя се прие с консенсус от българския парламента на 9 октомври миналата година. За съжаление тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна.

Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътят за членство в ЕС не трябва да бъде дългият", заяви още президентът.