На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Със свой указ президентът Радев назначи полковник Здравко Пехливанов на длъжността заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

„Назначаването ви на тази позиция ще продължи възможността България да има представителство във Ваше лице на стратегическо военно ниво в Алианса“, заяви Румен Радев. 

Президентът назначи полковник Стайко Прокопиев на длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ на Министерството на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Държавният глава се обърна към бригаден генерал Прокопиев с думите, че новата длъжност и звание са естествен етап от неговото професионално развитие.

„Експертизата, натрупана от Вас като представител в представителството на Република България в Европейския съюз и най-вече като командир на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, ще помогне вие да се справите успешно с предизвикателствата на новите задачи“, категоричен бе Румен Радев. 

С друг свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Красимир Кънев от длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в МО, назначи го на длъжността директор на Щаба на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“. „Уверен съм, че с Вашия опит в областта на отбранителното планиране у нас и в чужбина Вие ще изпълнявате ефективно сложните задачи на новата длъжност, натоварена с големи очаквания за усъвършенстване на управлението на процесите в отбраната“, посочи Румен Радев.

В приветствието си държавният глава пожела на новопроизведените генерали да продължават да работят все така отговорно за развитието на Въоръжените ни сили, за разширяване на спектъра от техни способности и за издигане на авторитета им.

„Помнете от историята на българския генералитет, че сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на пагоните и няколко години служба, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ“, посочи още президентът и призова генералите да бъдат всеотдайни в дейността си и да подпомагат ръководството на Министерство на отбраната. 

От името на удостоените с висше офицерско звание военнослужещи генерал-майор Красимир Кънев изказа благодарност на държавния глава за оказаната чест, доверие и дадената висока оценка. 
Генерал-майор Красимир Кънев отбеляза, че предизвикателствата пред тях са много.

„Сигурен съм, че ще отдадем силите и сърцата си за подпомагане на държавното и политическото ръководство на МО при вземане на правилните решения за Република България“, заяви той.

На церемонията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерали и офицери от видовете въоръжени сили.