Ръководството на Пети отдел на Федералната служба на сигурност в Русия е поставено под домашен арест по заповед на Путин, предадоха журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган от "Медуза", позовавайки се на пожелали анонимност източници, съобщава Епицентър.

Това е службата, натоварена да предоставя на Путин информации за ситуацията в Украйна. Федералната служба за сигурност (ФСБ) играе особена роля в Русия. Тя е прекият и най-важен наследник на някогашния Комитет за държавна сигурност, известен под съкращението КГБ.
 
ПУТИН ГНЕВЕН ЗА ЗАДЪНЕНАТА УЛИЦА
 
"Ръководителят на руската шпионска служба е поставен под домашен арест, което е знак, че президентът Путин се опитва да обвини службите за сигурност за задънената улица, в която е руската инвазия в Украйна", пише лондонският в. "Таймс" днес.
 
Става въпрос за Сергей Беседа - началникът на Пето управление на Федералната служба за сигурност (външно разузнаване). Твърди се, че под домашен арест е и заместникът му Анатолий Болюх.
 
"Таймс" се позовава на Андрей Солдатов - разследващ журналист и главен редактор на сайта за дейността на руските тайни служби "Агентура", където информацията е публикувана под авторството на Солдатов и Ирина Бороган. Двамата са чуждестранни старши сътрудници в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA).
 
Засега няма официално потвърждение на информацията за ареста на ръководството.
 
Солдатов твърди, че негови източници от Федералната служба за сигурност (ФСБ) са потвърдили за арестите.
 
Обвиненията срещу двамата са злоупотреба с оперативни средства с цел подривни дейности и провал в разузнаването преди инвазията на Русия - пише БГНЕС, като се позовава на анализ на Центъра за анализ на европейската политика. Военната операция бе посрещната с ожесточена съпротива от украинските въоръжени сили. 
 
Пети отдел е бил отговорен за предоставянето на Путин на разузнавателни данни за политическите събития в Украйна в навечерието на инвазията.
 
КРЕМЪЛ ПОДВЕДЕН ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО
 

"Изглежда, че две седмици след старта на войната, Путин най-накрая осъзна, че е бил напълно подведен. Отделът - уплашен от реакцията му - изглежда е казал на Путин точно това, което е искал да чуе", пише центърът, цитиран от БГНЕС.

Шпиони на Пентагона се оплакват от токсична среда и сексуален тормоз
 
Беседа и неговите подчинени – официално известни като Служба за оперативна информация и международни връзки – наблюдават връзките с чуждестранни партньори, включително американците. В него се намира Отделът за оперативна информация (DOI), който по същество е клон на външното разузнаване на ФСБ, се казва още в анализа.
 
ФСБ, КОЯТО ПУТИН РЪКОВОДЕШЕ
 
ФСБ получава право да провежда операции в чужбина в края на 90-те години, когато Путин става ръководител на организацията.
Когато поредица от народни вълнения, известни като „цветни революции“, започват да свалят режимите в постсъветските републики, дирекцията е натоварена да насърчава прокремълски политици, за да задържи тези страни в сферата на влияние на Русия, твърди анализът.
 
През 2004 г. тази дирекция става пълноценен отдел (Отдел за оперативна информация) и Беседа става негов ръководител. Преди това е служил в отдела на ФСБ, ръководещ администрацията на президента.
 
Информацията се съобщава и от руския правозащитник Владимир Осечкин, живеещ в изгнание. Той добавя, че служители на ФСБ са извършили обиски на повече от 20 адреса в Москва - домове на техни колеги, заподозрени в контакт с журналисти.

"Официалната основа за извършване на тези обиски е обвинението в присвояване на средства, предназначени за подривна дейност в Украйна. Истинската причина е ненадеждната, непълна и частично невярна информация за политическата ситуация в Украйна", коментира Осечкин.

68-годишният СЕРГЕЙ БЕСЕДА оглавява Пето подразделение на ФСБ.

Самата Федералната служба за сигурност получи право да провежда операции в чужбина в края на 90-те, когато именно Владимир Путин стана директор на организацията. Той дава задача на Пето подразделение задачата да шпионира по-специално най-близките съседи на Русия.

Затова и именно това звено е отговорно за събирането на разузнавателна информация за Украйна, като според Солдатов именно Беседа е дал на президента Путин невярна информация за състоянието на съседната държава и настроенията там.

По думите на журналиста изтеглянето на шефа на разузнаването свидетелства за нарастващата ярост на Путин спрямо разузнавателните служби, които са му предоставили невярна информация за Украйна.

"Путин най-накрая разбра, че е бил подведен", коментира Солдтов, цитиран от The Times.

66-годишният БОЛЮХ е началник на отдела за оперативна информация, който е част от Пето подразделение на ФСБ.
 
НАСТРОЕНИЯТА В КРЕМЪЛ - ПОДОЗРЕНИЯ И ИНТРИГИ

"И двамата мъже са играли важна роля в разузнавателните операции срещу Украйна в продължение на няколко години и много вероятно са играли важна роля в планирането на инвазията в Украйна.
 
Ако твърденията за арест са верни, това би означавало, че Путин е сериозно загрижен за ролята на ФСБ във военната кампания и може да има значителни промени на висшите нива във ФСБ", коментира пред The Times западен разузнавач, пожелал да остане анонимен.

Офисът на Зеленски загатна за тайнствени договорености с Путин! Иде ли краят на войната?

Междувременно в четвъртък Алексий Данилов, ръководител на съвета за сигурност на Украйна, каза, че "около осем" руски командири, отговарящи за руската офанзива, са били уволнени от началото на инвазията на 24 февруари, като информацията за това обаче все още не е потвърдена.

Арестът на Беседа обаче е важна новина за настроенията в Кремъл, тъй като това означава смяна на властта в един от най-важните отдели на външното разузнаване на Русия - този, който е отговорен за близките държави около Русия.

Смята се, че именно Пето подразделение е отговорно за подривната дейност в съседните на Русия държави като Украйна и Грузия, които активно се опитват през годините да се дистанцират от Москва.

Така например се знае, че Беседа е бил в Киев през февруари 2014 г., когато почти 100 украинци, протестиращи срещу управлението на проруския президент Виктор Янукович, бяха застреляни от полицията, преди в крайна сметка украинският държавен глава да подаде оставка и да избяга от страната.

ФСБ тогава потвърди, че Сергей Беседа наистина е бил в Киев, но според тяхната теза причината да е там е била, за да гарантира, че руското посолство е правилно защитено - версия, която много малко украинци приеха като чиста монета.
 
ГРЕШНИ ДОКЛАДИ ИЛИ ИЗКУПИТЕЛНИ ЖЕРТВИ 

Сергей Беседа беше един от първите с наложени персонални санкции от Европейския съюз няколко месеца по-късно.

Тази седмица Солдатов писа, че окончателните доклади, изготвени от ФСБ за Украйна преди инвазията, "просто не са правилни, което е част от причината нещата да вървят толкова зле за Русия".

Оценката на руските разузнавачи за народната подкрепа сред украинците за руска инвазия и степента, до която страната ще се съпротивлява, са "ужасно погрешни изчислени", коментира още журналистът.

"Проблемът е, че е твърде рисковано за началниците да казват на Путин това, което той не иска да чува, така че те адаптират информацията си. Промяната вероятно се извършва някъде между званието полковник и генерал във ФСБ. Не можем да изключим факта, че разузнавателните данни, които са събрали на място, са всъщност много добри", обяснява още Солдатов.
 
Миналият уикенд се появи предполагаем доклад, написан от служител на ФСБ, в който авторът се оплаква, че е преуморен и е станал изкупителна жертва за неуспехите на руския напредък във военната операция.

"Не мога да кажа какво е накарало отговорните да решат да продължат операцията, но сега методично ни хвърлят на лъвовете. Карат ни се за нашия анализ", пише още неназованият руски разузнавач.
 
ДОКЛАД НА ФСБ: РУСКАТА ИНВАДИЯ В УКРАЙНА ЩЕ Е ТОТАЛЕН ПРОВАЛ
 
Руската инвазия в Украйна ще бъде тотален провал и може да доведе до „истински международен конфликт“ през следващите месеци.
Това се казва в документ на Федерална служба за сигурност на Руската федерация, до който се добра The Times.

Българският разследващ журналист Христо Грозев потвърди автентичността на документа и написа в Туитър, че е показал доклада на двама служители на ФСБ, които заявиха, че „няма съмнение, че е написано от колега“.
 
Документът от 2000 думи е публикуван от Владимир Осечкин, руски правозащитник, който управлява антикорупционния уебсайт Gulagu.net.

В доклада, за който се смята, че е написан от анализатор във ФСБ, се казва, че службата за сигурност не е била предупредена за инвазията в Украйна и е неподготвена да се справи с последиците от осакатяващите санкции. „Не знам кой е измислил „украинския блицкриг“.
 
„Денацификация“ и „демилитаризация“ не са аналитични категории, тъй като нямат ясно дефинирани параметри, по които може да се определи степента на изпълнение или неизпълнение на задачата“, се казва в доклада.

Агентът казва, че „просто е невъзможно“ Русия „да изпълни задачата сега“, добавяйки: „Русия няма изход. Няма варианти за възможна победа, само поражение.
 
Дори украинският президент Володимир Зеленски да бъде убит, Русия ще има малки шансове да окупира Украйна.
 
Дори при минимална съпротива от страна на украинците ще ни трябват над 500 000 души”, посочва още той в секретния доклад.
 
В анализа се казва още, че чеченският лидер Рамзан Кадиров е „полудял”, след като неговият отряд, изпратен да убие Зеленски, е бил унищожен от украинските сили.
 
Никой в ​​Кремъл не знае истинската цифра на руските жертви, защото „загубихме контакт с основните дивизии“, но вече около 10 000 войници са загинали от началото на боевете на 24 февруари, посочва още ФСБ.
 
Русия е признала само смъртта на 498 свои войници в Украйна. В доклада се казва, че Русия има „краен срок до юни“ да завърши войната, „защото до юни няма да ни остане икономика“.
 
На служителите на ФСБ е било наредено да оценят ефекта от западните санкции, но им е казано, че това е хипотетично упражнение. "Трябва да напишете анализа по начин, в който Русия излиза победител... в противен случай ще бъдете разпитвани заради това, че не сте свършили добра работа. Изведнъж това се случва и всичко се свежда до вашия напълно безпочвен анализ."

"Ние действаме интуитивно, въз основа на емоциите, нашите залози ще трябва да се повишават все по-високо с надеждата, че изведнъж нещо може да се случи за нас. Като цяло обаче Русия няма изход. Няма варианти за възможна победа, само поражение", допълва още агентът, цитиран от The Times.

В писмото се казва, че Рамзан Кадиров, чеченският лидер и съюзник на Путин, е бил на ръба на откровен конфликт с руснаците, след като неговият "отряд убийци", изпратен да убие президента Зеленски, беше унищожен от украинските сили.

ФСБ се ръководи от Александър Бортников, довереник на Путин. Двамата се познават от 70-те години на миналия век, когато са служили като офицери на КГБ в Ленинград. Синът на Бортников, Денис, е председател на банка VTB и е сред санкционираните от Обединеното кралство.

Авторът казва, че не може да изключи международния конфликт и че очаква "някакъв шибан съветник да убеди ръководството" да изпрати ултиматум на Запада, заплашващ война, ако санкциите не бъдат премахнати.

"Ами ако Западът откаже?", пише той в писмото. "В този случай не мога да изключа, че ще бъдем въвлечени в истински международен конфликт, точно както Хитлер през 1939 г. Нашата позиция е като Германия през 1943-44 г., но това е нашата изходна позиция."


Западните служби за сигурност обръщат внимание, че темпото на настъпление на руската армия се е забавило. А това означава, че част от вътрешния кръг на Путин в крайна сметка би могъл да се превърне в гръмоотвод за гнева му, казва Абас Галиамов, политически анализатор, който е и бивш автор на речи на руския президент.

Той предполага, че онези, от които Путин може да поиска да се отърве, са ръководни фигури в Министерството на отбраната, а може би и във ФСБ. „Това са хората, които не го предупредиха, че лесен "блицкриг" не е възможен, а войната ще бъде дълга и кървава“, посочва Галиамов. 
 
Смяната на въпросните хора точно сега, по време на военните действия, би било равнозначно на признание за провал.