"Ако сега вземем решение да отменим дерогацията, цените на горивото ще се вдигнат. Ще настъпи и дефицит на горивата и това е нещо, което го казват докладите на службите", това каза пред bTV депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев по повод срещата в парламента между управляващото мнозинство относно решението дали дерогацията на руски петрол да отпадне или да остане.

Сабрутев припомни, че преди да влезе в сила дерогацията, цената на горивото в България беше 3,35 лв. за литър, а след дерогацията падна с до 90 ст.

През летния сезон, когато е пикът на потреблението, ние използвахме най-евтиното гориво в цяла Европа – 2,45 лв. на литър. 12 години по време на управлението на ГЕРБ Лукойл не плащаше данъци. Благодарение на дерогацията те започнаха да плащат данъци. 

"62 от 66 от предварително обещаните реформи са вече в действие. Не можем да разберем какво се случва през тези 3 седмици. Рязкото спиране на дерогацията ще доведе до инфлация. Имаме два закона, които обират свръхпечалбите.

Не мога да потвърдя сметките на Делян Добрев. Той тогава казваше, че няма да се повишат цените на електроенергията и се стигна до там, че хора се палиха по улиците.

Ако цената на дизела в съседните ни държави е 4 лева при условие, че има недостиг на горива на пазара в Германия, Австрия, Румъния, Гърция, Турция например, ние можем да предположим, че цените на горивото в България ще минат тези при нашите съседи. 

В такъв случай техните рафинерии имат проблеми, някои от тях излизат в планови ремонти.

И ако нашата рафинерия излезе от експлоатация, ние можем да предположим, че цената на горивото ще мине тази при нашите съседи. Нека Борисов и Добрев поемат отговорност към българския потребител, че няма да плаща повече за гориво", каза още той. 

"Дерогацията трябва да отпадне,  но стъпаловидно, за да се избегне лавинообразен ефект, смята народният представител.

Сабрутев отказа да коментира какво пише в секретен доклад на службите – дали може рафинерията да мине веднага на неруски петрол, тъй като Делян Добрев обяви, че има два доклада и има съмнения, че информацията в тях си противоречи.

"Двата доклада казват едно и също – че ще има ръст на цените на горивата, ако се спре дерогацията. Мен ме плаши да слушам експерта Добрев. "Лукойл" купува политици. Това той от личен опит ли го казва?", попита Венко Сабрутев.

"Преди да започне войната в Украйна, "Лукойл" обработваше голямо количество руски необработен суров петрол. 

Трябва да осигурим най-ниски цени на потребителите. Инфлацията в България е най- ниска зарази ниските цени на горивото в Европа. Не разбирам какъв е този опит да се саботира всичко това. Няма логика да искаме това нещо да го прецакаме, при условие, че имаме най-ниските цени на горивата. 

 Мисля си, че Борисов е тежко подведен. Кой се опитва да вдигне цените на горивата? Кои са тези купени политици? Защо 12 години „Лукойл“ не плащаше данъци, попита в заключение депутатът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук