"Президентът Румен Радев подклажда насилието на протестите и насажда дух на омраза". Това заяви в интервю за "Дойче веле" социалният министър Деница Сачева.

Пред журналиста Тим Себастиян тя говори за оставката на кабинета, корупцията в страната и свободата на словото.

Един от последните гости на предаването на "Дойче веле" - "Конфликтна зона" е Сачева. Предаването започва с разказ за антиправителствените протести в България, които продължават вече 85 дни. 

Водещият отбелязва, че страната ни е най-корумпираната в Евросъюза и задава въпрос - защо от години не се прави нищо по темата с организираната престъпност и политиците, които се облагодетелстват от нея. 

"70% процента не вярват на правителството, а рейтингът на министър- председателят се срина до 20% одобрение, най-ниското равнище от години. Хората не ви искат, не искат и проекта ви за Конституция. Искат незабавни избори, защо не им ги дадете?", попита Тим Себастиан.

"Защото няма повече от 6000 души на улицата, а има повече от милион, които са гласували за това правителство. Редовните избори са след 6 месеца", отговори Сачева.

Журналистът твърди, че хората са видели достатъчно корупция, достатъчно жестокост по улиците от страна на полицията. 

"Включително и президентът Румен Радев обвинява правителството за режисиране на насилието при един от случаите, нали?", беше следващият въпрос на Себастиан.

"Не мога да се съглася с вашите остри думи за насилието, защото мога да ви кажа, че 80 полицаи сега са в болница, и срещу тях беше проявена агресия от страна на протестиращите. Но тъй като стана дума за ролята на президента, много е интересно, че именно той трябва да говори за обединение и да провокира диалог. Става точно обратното - той подклажда насилие и насажда дух на омраза", коментира социалният министър.

Разговорът продължава с темата за развитието на България през последните години.

"Ръстът на БВП през последните 5 години почти се е удвоил. Това е невъзможно в страна с масова корупция", категорично заяви Деница Сачева.

"Вашият министър-председател сравни репортерите с пуйки. И след това гротескно им се присмиваше, имитирайки звуците, които издават мисирките. Такова ли е отношението към медиите в България?", попита журналистът, при което Сачева подчерта, че премиерът има особености в изказа, не е целял да обиди никого.