Трябва да признаем, също така, че корупцията, не само на високите нива, се оказа един от тежките проблеми, с който обществото ни не успява да се справи, и за който плащаме голяма цена. Това заяви пред Четвъртия конгрес на НДСВ в Габрово лидерът на партията Симеон Сакскобургготски. Използването на властта за лично и даже за партийно облагодетелстване, отврати хората от политическата система. В публичното пространство се говори за фирми, които са „шампиони” в усвояването на обществени поръчки на централно и местно ниво, поради близостта си с властта. Нещо повече – създават се фирмени партии, за да се обслужват частни бизнес интереси, посочи Сакскобургготски.
Другата тревожна проекция на корупцията е търговията с гласове. Това е позорно, антидемократично явление, което ерозира самата същност на демокрацията. Да не говорим за ефекта, който то предизвиква в чужбина и как оценяват това европейските ни партньори. В много региони местната власт буквално е обсебена от местни икономически кръгове, смята лидерът на жълтата партия. Според него направеното не е достатъчно, като призова това не се приема като персонална критика към един или друг управленец или коалиционен партньор. 

По повод ситуацията в НДСВ Сакскобургготски изтъкна, че са се появили някои стари симптоми и най-вече боричкания за постове, вместо състезание на идеи, предложения и политики. Все още усещам, че има хора, които възприемат участието си в партията като постоянен „абонамент” за депутатски и други кресла във властта. „Абонамент”, който едва ли не е даденост, без оглед на личния принос, активност и воля за отстояване на нашата кауза, посочи лидерът.  Вместо усилено да се работи за възвръщане на доверието на избирателите, има хора на различни нива в НДСВ, които се опитват да насаждат противоречия и интриги. До мен достига информация, че приемните на някои от депутатите слабо функционират, че има райони, които не се посещават от народни представители месеци наред. Разбирам също така, че има клубове, които изобщо не работят и стоят затворени, че има координатори, които заявяват, че ще работят само ако им се гарантира добро място в листите, вместо да осъзнават, че с всекидневна организационна работа в района, сами ще си спечелят обществена подкрепа, каза още Сакскобургготски.  Една партия не може да бъде свързвана само с лидера й и с още няколко личности. Необходими са силен екип, отбор и постоянен диалог, категоричен бе Сакскобургготски. /БЛИЦ