НДСВ по-скоро натрупа още полезен управленски опит – и с плюсовете, и с минусите. Така отговаря на въпрос насъбра ли НДСВ негативи като част от управляващата коалиция и как ще ги преодолеете лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски в интервю пред габровски вестник преди 4-тия конгрес на партията.
НДСВ няма от какво да се притеснява, отчитайки свършеното в дадените ни ресори, посочва Сакскобургготски. Той споделя, че гледал да не натоварва семейството си с политическите си дела. Интервютата са публикувани в два вестника "Габрово днес" и "Ден"-Габрово.

- Какво е най-важното, което очаквате от четвъртия конгрес на НДСВ?

- Движението провежда своя висш форум в много важен момент. До края на този управленски мандат, който е втори за НДСВ, остава по-малко от година. На един такъв конгрес се очаква членовете на организацията да си направят сериозен анализ на постигнатото дотук, да видят къде нещо не върви, да се реши как да се подобри работата на структурите в цялата страна и да се върви напред. Надявам се да се привличат все повече млади и предприемчиви хора към политиката, която НДСВ прокарва.
През 2001 г. създадох проекта НДСВ с основната цел той да е полезен за България. Както знаете, има достатъчно примери, когато чисто партийният интерес е оставал на заден план, защото националният интерес е предполагал конкретни решения и действия. Аз съм убеден, че е правилният подход. И занапред НДСВ ще се води от това, което е добро за нашите сънародници. Неведнъж съм подчертавал, че наш приоритет е стандартът на живот на всеки български гражданин, образованието на децата, качественото здравеопазване, сигурността в ежедневието. За НДСВ е особено важно да подкрепя предприемчивите хора, тези, които със своите малки и средни фирми създават работни места, издържат семействата си. С постигането на голямата цел – влизането на България в ЕС, пред всички граждани, особено пред младото поколение, се откриват много по-големи възможности за реализация. Всяка партия у нас трябва да работи за това по-бързо преимуществата на това членство да се усетят във всекидневието на хората от цялата страна. Очаквам утрешният форум да акцентира и на тези приоритети.

- Очакват се промени в името и устава на партията?
-Името е тема, по която доста се спекулираше напоследък. Преди 7 години, при онези нелеки обстоятелства около създаването и регистрирането на НДСВ, то имаше своята логика. Сега вече, когато НДСВ е член на Партията на европейските либерали и демократи, когато има свой ясен облик и място в политическия живот у нас, тази корекция в името е необходима. Въпреки, че абревиатурата ще остане същата, защото обществото ни вече я е възприело. Но не виждам в тази промяна да има нещо драматично, както бях го заявил и на третия конгрес. Напротив – това е още едно доказателство, че НДСВ се модернизира, че умее да оценява актуалните обстоятелства и да върви в крак с времето.

- Насъбра ли НДСВ негативи като част от управляващата коалиция и как ще ги преодолеете?
-Ще Ви призная, че аз не споделям подклажданата от някои „надпревара” в публичното пространство коя от трите партии в правителството колко повече негативи била поела в сравнение с другите. Гледам на управлението на страната като на сериозна отговорна задача, възложена ни от хората. Именно избирателите през 2005 г. конструираха с гласовете си, ако мога така да кажа, вида на коалицията. Всеки партньор пое определени ангажименти. НДСВ няма от какво да се притеснява, отчитайки свършеното в дадените ни ресори. Напротив. Министрите ни добре се справиха, а в същото време секторите, за които отговарят, никак не са леки – и евроинтеграцията, и образованието, и администрацията, да не говорим за военната реформа и особено правосъдието. Ще подчертая, че това, което НДСВ пое като ангажимент пред избирателите и през 2001-ва, и през 2005-та, се изпълнява при това с отлични резултати, видими за хората. Ние не сме давали обещания в повече, както упорито се опитват да ни упрекват. Много пъти съм казвал, че съм реалист, имам своя план и го следвам. Ние сме последователни в политиката си и предсказуеми. Ако човек гледа обективно и се абстрахира от определени публични кампании, ще оцени направеното от Движението през двата мандата. Що се отнася конкретно до въпроса Ви, ще кажа, че НДСВ по-скоро натрупа още полезен управленски опит – и с плюсовете, и с минусите.

- Защо избрахте Габрово за място на провеждане на конгреса?
-Очевидно на много хора това се струва необичайно, защото напоследък често ми задават този въпрос. Уставът на НДСВ не задължават Движението да провежда форумите си само в столицата. Габрово е символ на предприемаческия дух, на българските традиции, на развитието. Това са ценности, на които държа и които са в основата на либералната политика на НДСВ. Винаги ми е било приятно да идвам във Вашия край. Пазя чудесни спомени от последното си гостуване и най-вече от топлотата, с която жителите на града ме посрещнаха.

- Независимо от изследванията на социологическите агенции за най-висок рейтинг на ГЕРБ, не е тайна за осведомените, че скамейката на професионалистите в тази партия е твърде къса. НДСВ обяви, че има готовност да работи с професионалисти от всички партии за добрата икономика и социален живот на българите. В този контекст ще приемете ли евентуална покана за съвместна работа с ГЕРБ, тъй като НДСВ има достатъчно доказани професионалисти?
-
Благодаря Ви за тази оценка за кадрите на НДСВ. Те са голямото богатство на партията. Привличането на експерти в различни области е приоритет в Движението от самото му създаване. Ще Ви припомня само, че с връщането на някои от т.нар. „юпита” през 2001 г. започна един позитивен процес – много млади хора, получили образованието си в европейски и световни университети, избраха да се реализират в Родината, видяха, че това е възможно. При пътуванията ми ги срещам по летищата, на различни форуми. Споделят ми с каква амбиция се връщат, със самочувствие. Още повече, че сега вече сме и член на ЕС и възможностите за можещите и предприемчивите нарастват.
От друга страна, факт е, че депутатите на НДСВ имат добри и модерни законодателни инициативи в Парламента, че министрите и зам.-министрите на НДСВ полагат усилия, стараят се. В страната също имаме чудесни кадри. Надявам се опитът, който натрупаха всички те през двата мандата да е полезен и хората да им дадат подкрепата си отново. Сигурен съм, че НДСВ ще е търсен партньор и занапред не само, заради европейското си поведение и балансираната си политика, но и заради компетентните си кадри.

- Смятате ли, че партия ЛИДЕР може да бъде евентуален партньор на НДСВ?
-НДСВ е в либералния политически център. Това отваря много възможности. Но всичко ще се преценява в необходимия момент. Ако мога да се пошегувам с една моя фраза, която доби голяма популярност – „като му дойде времето”. Вижте, центърът позволява на една партия да изгражда мостове в разни посоки. Важното е във всяко партньорство да се отстояват конкретни принципи и идеи, които са в интерес на хората, а не са самоцелни или тясно партийни. Нали знаете, че държа на дългосрочното, конюнктурното не ме интересува.

- Заявихте, че на 4-тия конгрес ще излезете навярно и с решение, че НДСВ няма да участва в компроматни войни под каквато и да е форма на предстоящите избори. Ще успеят ли щабовете по места в страната да устоят на компроматния натиск?
-Отваряте темата за едно негативно явление в публичния живот. Крайно време е преди избори на обществото ни да не се предлагат компромати, омаскаряване на опонента, безпринципни словесни „престрелки”. Това работи срещу цялата политическа система, срещу авторитета на институциите и отблъсква хората. Винаги съм смятал, че съревнованието в политиката трябва да е на базата на идеи, на програми, на добри проекти за подобряване живота на нашите сънародници, за бързо и качествено провеждане на така важните реформи в ключови сектори като здравеопазването и съдебната система, например. Ако сте обективен, ще признаете, че през 7-те години на своето присъствие в политическия живот, НДСВ не е било инициатор на подобни „войни”. Напротив – авторитетът на Движението много пострада от непрестанните измислени кампании срещу партията като цяло, срещу мен самия. Очевидно някой силно се притеснява от това НДСВ да има влияние в политическия живот на България, да работи активно, да печели симпатиите и доверието на хората. Въпреки негативите обаче, позицията ми е категорична – НДСВ няма да приеме подобни опити за компрометиране на личности в предстоящата година. Знаете ли, толкова много работа има в управлението – и за правителството, и за парламентаристите, и за опозицията, че да се организират подобни кампании, да се отвлича вниманието на хората от важните за тяхното ежедневие теми, е безотговорно и е непростима загуба на обществена енергия. Убеден съм, че нашите сънародници вече имат ясна представа за авторите на такива кампании и за това какво целят те. На компроматите НДСВ ще отговаря, както и досега, с работа. Хората това очакват от една сериозна партия.

- Как се финансира НДСВ за 4-я конгрес и предстоящите избори?
-Финансирането на партиите е наистина актуален въпрос. Както предполагам знаете, НДСВ излезе наскоро с много сериозни инициативи за промяна в съответното законодателство. Ние държим на прозрачността, на това да има държавна субсидия за партиите и символични вноски от симпатизанти. Нещо повече, НДСВ ще предложи във време на избори партиите да отварят целеви сметки. Депутатите ще инициират и мерки за прозрачност по отношение на разходите в медиите по време на избори – също един сериозен въпрос. Не на последно място стои и проблемът с купуването на гласове. Ние ще продължим да отстояваме ясни европейски принципи и правила в тази област. Това се отнася и до финансирането сега на конгреса, и до предстоящата кампания.

за вестник „Ден” – Габрово

- Какви са Вашите предвиждания за изхода на предстоящите парламентарни избори. Ще има ли България отново коалиционно правителство?
-Трудно е все още да се правят каквито и да било прогнози. Има близо една година, в която партиите ще трябва да представят програмите си за управление и хората, с които смятат да ги реализират. Изминалите години показаха, че няма нищо необичайно в едно коалиционно управление – една добре позната европейска практика. Това, на което НДСВ държеше при съставянето на тази коалиция, бяха ясни принципи и отговорности за партньорите. Когато се спазват, когато държавният интерес се поставя над партийния, тогава и явни опоненти намират воля да работят заедно. Това е въпрос на политическа култура и най-вече на държавническо мислене.

- Ще успее ли България да се справи по-безболезнено с отражението у нас на световната финансова криза?
-НДСВ разполага с едни от най-добрите експерти във финансовата сфера, които публично дискутираха нашата позиция. Като човек с дългогодишен опит и в частния бизнес, бих коментирал, че тук спокойно, но внимателно трябва да следим ситуацията в по-големите страни в ЕС, както и в САЩ. Виждаме, че мерките, набелязани отвъд океана, както и от Великобритания, Франция, Белгия и останалите държави, дават първите резултати. Важното е у нас да не се допуснат спекулации по темата и излишна паника сред хората. При един разумeн и адекватен на ситуацията държавeн бюджет за следващата година мисля, че можем да се справим добре. Парламентарната група на НДСВ ще работи именно в тази посока през следващите месеци при разискванията на бюджета.

- Вслушвате ли се в съветите на съпругата и семейството си?
-Както за всеки човек, така и за мен семейството е нещо много специално и ценно. Гледам да не ги натоварвам с въпросите на управлението на страната. Знаете ли, толкова пъти имената на някои от синовете ми бяха умишлено забърквани в какви ли не „сделки” тук, че за да няма дори и най-малък повод за намеци, те идват рядко. А толкова много са слушали от мен за България през годините в изгнание, обичат страната, биха искали по-често да идват. Като подготвени и успели мъже, биха били полезни и тук.

- Тъгувате ли за Испания и приятелите си по света?
-Испания е държавата, която приюти семейството ми, след като беше невъзможно да останем в Родината. Дължа много на тази страна. Но, след като говорите за тъга, ще Ви споделя, че 50 години тъгувах по България. Откровено казано, не го пожелавам на никого. /БЛИЦ