Емил Кабаиванов е български политик, кмет на Карлово – от 2003 до 2007 г., и от 2011 г. насам. На 15 юли 2012 г. е избран за лидер на СДС. Емил Кабаиванов е роден на 21 януари 1961 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Висш медицински институт – Пловдив, а от 1999 до 2001 г. специализира в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където завършва магистратура по икономика. По същото време специализира и във Висш медицински институт – София и завършва здравен мениджмънт. От 1987 до 2003 г. работи в общинска МБАЛ „Д-р Киро Попов“, Карлово като лекар–ординатор, ортопед-травматолог. От 1999 до 2003 г. е Председател на общински съвет – Карлово, а от 2003 до 2007 г. е кмет на Община Карлово. През 2011 г. печели втори мандат като кмет на града. Член е на СДС от 1992 г. От 2007 до 2011 г. е началник на дирекция „Национална координация“ в централата на СДС в София. На 15 юли 2012 г. печели балотажа на вътрешните избори за лидер на СДС след победа над депутата Ваньо Шарков. В момента Емил Кабаиванов е зам.-председател на Съюза на демократичните сили.
- Г-н Кабаиванов, защо СДС отказа да обсъжда Димо Гяуров като кандидат за президент на Реформаторския блок? 

- Има решение на Националния изпълнителен съвет, с което опълномощихме председателя на СДС, а като член на ръководството на Реформаторския блок, той изрази становище, че СДС е против да бъде обсъждана номинацията на Димо Гяуров, тъй като той е изключен от Съюза на демократичните сили с решение на Националния съвет, тогава, не за друго, а защото той отказа, заедно с няколко депутати да внесат за обсъждане в Народното събрание кандидатурата на Петър Стоянов за член на Конституционния съд. Това е причината. А и структурите ни не искат Гяуров, защото за тях той е ренегат и интригант.  Видях какво излезе в пресата и какво е казал г-н Гяуров. Явно разузнавателната служба още му е в главата, защото използва лъжи с цел да манипулира.  Когато се използват лъжливи факти и то по време, през което аз съм бил председател на СДС, няма как да не отговоря на това, което ме питате. 

- Когато Вие бяхте председател на СДС, г-н Гяуров беше изключен от парламентарната група, защо?  

- Забележете! Не бе изключен от мен, не от НИС, а от Националния съвет, който се състои от 140 човека, и то с огромно мнозинство. Той беше един от няколкото наши депутати, които отказаха да внесат кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия, решението той да бъде предложен за такъв, беше решение по мое предложение на Националния изпълнителен съвет.  

- Как ще отговорите на обвиненията на г-н Гяуров, че СДС едва ли не пробутвал хора на Цветан Василев за Конституционния съд? 

- Това е толкова нелепо и такава нагла лъжа. От думите му излиза, че Петър Стоянов едва ли не е бил кандидат на Цветан Василев. Това е поредната атака на г-н Гяуров срещу президента Стоянов., което не му прави чест. 

- Димо Гяуров нападна Божидар Лукарски, че е бил избран в последния момент за шеф на Контролния съвет на СДС именно за да го изключи. Как ще коментирате това? 

Твърдението, че поведението на г-н Лукарски към г-н Гяуров било такова, защото видите ли той бил навремето бил избран специално за председател на Контролния съвет, за да го изключи,  е нагла лъжа. Няма такова нещо. Г-н Божидар Лукарски беше вече повече от година председател на Контролния съвет преди изобщо да се внесе въпросът за изключването му. И беше предложен за този пост от г-н Мартин Димитров, който преди мен беше председател на СДС. 
Фактите са си факти, те няма как да бъдат преиначени, колкото и да се мъчи г-н Гяуров. Той за мен не представлява интерес да го обсъждам, просто на лъжата не трябва човек да мълчи и трябва да я оборва с факти. 

- СДС обвини Гяуров, че е скрил досието "Гоце" и така е помогнал на Георги Първанов да стане президент. На какво основание са тези твърдения? 

- Това е факт. За седесарите не представлява и няма съмнение, че намесата на г-н Гяуров тук е много явна. Ще припомня думите на бившия секретар на комисията "Бонев" - г-н Серафим Стойков, който по това време беше и директор на службата на архива на МВР. Той каза ясно в свое интервю, че г-н Димо Гяуров като директор на Националната разузнавателна служба тогава е показал пред комисията "Бонев" само едно картонче с псведонима "Гоце". Нито папка, нито документите в нея и чак 2001-ва година в комисията с председател Методи Андреев той показва една папка. От 1997-ма до 2001-ва за тези четири години нещо е изчезнало и после най-изненадващо за седесарите става посланик в Унгария, предложен от президента на левицата г-н Първанов.  

Това са фактите, какво да кажа друго. Човек да си позволява с лъжи да хвърля петно върху СДС, ами г-н Димо Гяуров дължи цялата си политика на СДС и не трябва да го забравя. Включително и това, че беше депутат в по-предишното Народно събрание, благодарение на Съюза на демократичните сили и това, че г-н Мартин Димитров го наложи за водач на листата на СДС в град Пловдив. Иначе кога щеше да бъде депутат г-н Гяуров. Никога. Въпреки това си позволява да говори срещу СДС и президента на СДС г-н Петър Стоянов. Не му прави чест.  

- Как си обяснявате неговото поведение. Смятате ли, че зад тези атаки стоят някакви нечисти негови интереси? 

- Може би търси някакъв политически ренесанс, но няма да го получи по този начин. Обвиненията му по отношение на председателя на Съюза на демократичните сили г-н Божидар Лукарски са лъжа и не са коректни, защото г-н Лукарски винаги е бил коректен спрямо г-н Гяуров, когато нещо е зависело от него. Не е мъжко това поведение.  

- Кой е с най-големи шансове за кандидат-президент от Реформаторския блок? 

- Не искам да предрешавам нещата, но искам да кажа, че когато човек има вяра в собствените си сили и желание да води една битка, а и да я спечели, той не се отказва по начина, по който го направи г-н Гяуров. Ще припомня, че предложението за отворени избори, за всички желаещи да участват в тях, от които да се определи кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок, беше предложение на СДС, изразено от г-н Лукарски още преди 3 месеца. Така че това не е идея на г-н Гяуров. Желая му в личен план успех, но политически ренесанс по този начин няма да получи - с лъжи и клевети. 

По отношение на кандидат-президентската двойка на РБ, нека да го оставим за края на месеца. Ще имаме двойка, ще работим за нея. Надявам се и ще работим за това да има по-добър резултат от този на местните избори и да покажем, че РБ е стабилно и трайно политическо формирование, което отразява идеите на класическата десница в България.  

Ще обявим кандидатите ни в края на август, както обяви г-н Лукарски. Всичко ще бъде по правилата, както винаги сме го правили. Сега ще продължим да се се стремим да ги налагаме, защото хората очакват от нас точно това. Истинска дясна политика, без популизъм. Политика, която да даде основание наистина един ден България да бъде и социална държава, защото бедната държава не може да бъде социална. Социална може да бъде богатата държава, която прави регионална политика с богати граждани и общини, които имат достатъчно средства, за да решават проблемите на гражданите.

Интервю на Ивайло ИЛИЕВ, БЛИЦ