По-рано днес Румен Радев положи клетва като петия демократично избран президент в България. Припомняме, че той спечели изборите малко след което правителство подаде оставка. Лидерът на партия "Атака" сподели впечатленията си от речта на новоизбрания президент и му даде няколко ценни политически съвета. Вижте какво каза Волен Сидеров пред БЛИЦ:
-Какво мислите за речта на президента Румен Радев? Впечатли ли Ви нещо в нея?
-Как може да ми хареса реч, написана от президентството? Там не работят уилямшекспировци. Реч като реч. Очаквах да каже по-конкретни неща за външна политика, миграцията, бежанците, но най-вече очаквам от новоизбрания президент да извади от деловодството нашето предложение на партия „Атака” от февруари 2014 година, с която предложихме на тогавашния президент, но той си направи оглушки, да промени турско-арабското име на връх Мусала със св. Иван Рилски – небесния покровител на България. Смятам, че това е належащо защото знам от тези, които ги наричат „феномени”, че тогава на България ще й потръгне. Казаха ми, че когато се смени името на върха, ще ни тръгнат работите.

Очакваме да инициира референдум по въпроса трябва ли да има тук четири безплатни военни бази на САЩ, не на НАТО, а на САЩ и искаме по този въпрос народът да се произнесе.

И третото, да не прекаляваме, е да изпълни предизборните си обещания. Той каза, че ако стане президент, ще работи за въвеждането на вероучение, което е стара моя кауза. Нека поне го инициира, ние ще го подкрепим с 2 ръце. Ако направи тези 3 неща, ще бъде чудесен старт за него и ще докаже, както се изрази, че не думите, а делата са важни.
 
-А как приемате изказването му  „остава ви една седмица”? И, разбира се, нормална ли беше реакцията на колегите Ви, които най-демонстративно напуснаха залата?
-Беше едно подмятане с известно озлобление, което не би трябвало да прави човек на този пост. Колкото до реакцията на депутатите, в абсолютно всички парламенти в света е прието представители и депутати, когато изразяват критика, да го правят по всевъзможни начини. Ние например 2011 година издигахме надписи с критика към Плевнелиев. Той тогава не направи реплика към нас, но сега г-н Радев явно си изпусна нервите. Човек на неговия пост не трябва да си позволява такива неща, но явно тази негова нова роля го изнервя. Той е военен човек и със сигурност може да се контролира.
 
-Все пак да вземем предвид и факта, че той не е политик...
-Да, така е. Няма този опит. Нека се вслушва в политиците. Аз съм в политиката пряко от над 25 години, така че нека се вслушва в политици с опит, като мен, и всичко ще бъде наред.
 
-Смятате ли, че при съставянето на служебния кабинет ще има надпартийност? Корнелия Нинова каза, че няма да се меси и да реди кабинета му.
-Аз очаквах да съобщи сега тук и да даде информация кой е служебен премиер, да очертае кабинета или поне да подскаже. Няма никакво време, той трябваше вече да е решил. Мислех, че ще съобщи поне датата на изборите. Това би трябвало да стане като извънреден брифинг, но не го направи. Вероятно има натиск върху него, да съставя, да включва този и онзи министър. Служебното правителство е много добре очертано в конституцията – подготвя изборите и нищо повече. Ако някой се е надявал, че за служебен кабинет ще се правят по-тежки политически действия, просто не е редно.
 
Трябва да се подготвят изборите, да няма възможности за купуване на гласове и да има ред. Опасявам се, че има въздействие върху него и не знам до колко се поддава той.
 
-Мислите ли, че външното въздействие може да идва само от БСП?
-Категорично не. Около всяка нова власт се завъртат разни лица. Днес видях в неговото обкръжение лица, които не бях виждал от години. Ще се насочат към него разни лобисти. За това го съветвам да слуша хора като мен, с по-голям политически опит, които могат да му дадат съвет. Това е по-добра основа, отколкото лобистите, които ще се навъдят около него.

Интервю на Никол ИВАНОВА