"Аз съм против еврозоната". Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV общинският съветник в СОС Ваня Григорова, по повод .

"Дали работя в синдикат или Столичния общински съвет (СОС), аз съм икономист. В доклада за инфлацията са посочени всички причини - цените на енергийните продукти, цената на храните.

Инфлацията започва да се увеличава от 2021 г, когато бизнесът наложи свободния пазар, после с руските горива. Цената на енергията е в основата на ръста на инфлацията. От една страна има обективни причини, но от друга има тежка спекула при храните", каза тя.

"Този доклад има значение - сочи обективни недъзи на нашата икономика. Трябва да се коригират, независимо дали ще влизаме в еврозоната.

Да имаме наша валута ни дава по-голям суверенитет. Аз не искам да влизаме в еврозоната, поне докато доходите не се вдигнат драстично", категорична е Григорова.

Относно промените на "Патриарха", Григорова посочи, че отговорни за неуредиците са както ПП-ДБ-СС, така и ГЕРБ. 

"Този въпрос трябва да се отнесе и към предходните управляващи. Очевидно е, че предвиденото в системата не се случва.

Управляващите в Столична община (СО) взеха еднолично решение да направят тази сериозна стъпка, без да се допитат до никого. Те го направиха задкулисно.

Няма съгласуване с гражданите - точно тези, които са гласували за ПП-ДБ. Виновни са ГЕРБ, като предишни управляващи, както и ПП-ДБ", посочи тя.

"Невлизането ни в парламента бе сериозно разочарование. Но си давам сметка, че имаме болна политическа система и болно общество. Очевидно е много сериозна равносметка да си дадат политиците, които доведоха хората до тази апатия.

Да вярваш на някого, който призовава воини на светлината, и на някой, на котого му трябват 365 жени в годината - това означава много", обясни Григорова защо "Величие" са в парламента, а "Солидарна България" не е.

"Колкото малко пъти ме каниха в телевизиите в кампанията - за политика не се говореше. Ние си говорихме за Нинова, Зафиров, Ченчев, не за инфлация.

По същество нямаше дебати в предизборната кампания. Разговорите просто не бяха политически", категорична е тя.

"Значи сме виновни журналистите и болното общество, според вас, така ли?", попита водещата Цветанка Ризова.

"Казах, че само ние от "Солидарна България", както и "Синя България" се опитвахме да говорим за политика. Очевидно търсенето на скандали не може да подобри обществения дебат", каза още Ваня Григорова.

"Ваша лична вина няма, а всичко гореизброено", не се отказваше Ризова. 

"За месец и половина не успяхме да убедим хората да гласуват за нас, това е моята вина. Нямаше как да се наложи марката на "Солидарна България". Трябва да преценим дали има възможност да се сформира нова партия, която да се бори за проблемите на хората", посочи още Григорова.