Българският премиер Николай Денков се срещна в Киев с Володимир Зеленски. Президентът на Украйна благодари на България за подкрепата.

„Ние много ценим това, че България е с нас. Днес се срещаме в особен ден. В този ден украинците си припомнят събитията от 2014 г. – окупацията на нашия полуостров от Русия и началото на съпротивата срещу руските престъпници. За тези години ситуацията в Крим и в целия регион се е променила много. Това е бил един от най-безопасните и перспективни региони в света, но руската агресия превръща този регион в един от най-горещите“, каза Володимир Зеленски на брифинг след срещата.

 

„Обсъдихме с министър-председателя на България, имахме много сериозни преговори. Благодарен съм, че нашите споразумения се реализират напълно. Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени много всяка проява на подкрепата на нашата отбрана. Искам да благодаря на България и за подкрепата на нашите усилия в Черно море за разширяване на търговските маршрути и за подновяване на нормалното корабоплаване“, каза още Зеленски.

Двамата са обсъдили и сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство.

„Обединихме подходите на Украйна и България към разработка на двустранни споразумения за гаранция за сигурност. отделихме много внимание на въпросите за отговорността на Русия и България много ни помага в установяването на правдата за действията на руските престъпници“, заяви президентът на Украйна.

Малко по-рано министър-председателят Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната. Акад. Денков постави венец на Стената на паметта.

Стотици хиляди са загиналите военни и цивилни украински жертви от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, до 25 февруари 2024г.

По време на възпоменателната церемония прозвуча сигнал за въздушна тревога. Въпреки това отдаването на почит продължи без прекъсване.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук