Куриозно начало дадоха депутатите на днешното пленарно заседание, на което трябва да обсъдят окончателните мерки по време на извънредното положение, въведено у нас заради разпространението на COVID-19, предава "Дарик".

Причината – двама депутати събраха всички погледи в пленарната зала, защото очевидно бяха прекалили с  предпазните средства. Освен маски и ръкавици, те носиха специални защитни костюми и предпазни очила.

 

Оказа се, че "опакованите" в медицински скафандри са лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и заместник-председателят на партията Кръстина Таскова. Двамата бяха облечени от главата до петите в светлосини защитни облекла и маски на лицето.

 

Това обаче предизвика недоволство в част от колегите им. „Да напуснат залата, да се преоблекат във вида, в който би следвало да заседава върховният орган на републиката и да продължим нашата работа по законите“, скара им се депутатът от БСП Валери Жаблянов.

 

Според него появата на депутати в този вид показва „несериозното им отношение към българските избиратели“.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Те са взели предпазни мерки, които считат, че са необходими за предпазване на тяхното здраве“, отбеляза от своя страна председателят на парламента Цвета Караянечва.

Думата взе и самият Веселин Марешки, който свали маската си, преди да говори от парламентарната трибуна.„Ние, за съжаление, даваме най-отвратителния пример. Докато пътувах към Народното събрание, във всички новини, предавайки директно от „Столипиново, се говореше, че единствените места, където не се спазва заповедта на ген. Мутафчийски, са „Столипиново“ и българският парламент“, отбеляза той и призова всички да последват примера му и да вземат необходимите предпазни мерки.

 

В тази връзка председателят Караянчева увери, че в парламента се взимат всички мерки – в сградата се спазва добра хигиена, а парламентарната трибуна се дезинфекцира на всеки час.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент“, отбеляза тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!