Най-голямата грешка бе късият списък с опции за служебен премиер. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в студиото на НОВА ТВ. 

„Тази малка техническа подробност обезсмисля основното намерение - да се ограничат правомощията на президента. Главчев е тотално компрометиран по всичко, отнасящо се до МВР. Няма институционална култура и усещане за граница в държавната власт от служебното правителство”, допълни той. 

От своя страна проф. Михаил Константинов смята, че ситуацията е вследствие на неудачните конституционни поправки. 

„Практиката го показа. Колегите правят алгоритъм, но не предвидиха, че няма да получат нищо - остават 1-2 кандидати за служебен премиер. Обикновена българска глупост - не мислим за последствията. Мисля, че ножът е опрян до кокала и най-накрая ще бъде сформиран кабинет”, коментира той.

Относно списъка на "Възраждане", двамата се обединиха около тезата, че подобни неща са недопустими.

Вчера „Възраждане” разпространи списък, който включва варненски учители, които са се подписали против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в учебните заведения.

Имената на 26 учители, а също и работните им места, бяха качени за кратко във Facebook страницата на „Възраждане - Варна”. Окръжната прокуратура се самосезира. 

Според проф. Михаил Константинов ако подобен списък води до ограничаване на права. „Редно е да се прекрати практиката със списъците. Не знаем как ще действа спорният закон, но всеки има право да изразява несъгласие с него”, смята той. 

Политологът проф. Светослав Малинов също изрази възмущение от постъпката на „Възраждане”.

„Има хора, които ще се разколебаят и уплашат. Това е практика, която отдавна партията налага. Така се увеличава разделението в обществото, прокарват се закони, които застават срещу личните убеждения, регламентират се неща, които по принцип не могат да се регламентират със закон. Ужасен закон, ужасни последствия, отговорността е в НС. Не мисля, че ще има електорални ползи за „Възраждане”, посочи той.