Кирил Петков се намърда за председател на важна комисия! Лидерът на „Продължаваме промяната“ беше избран за председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в 50-ото Народно събрание. За нейни заместник-председатели – Деница Николова от ГЕРБ – СДС, Стоян Таслаков от „Възраждане“ и Красимир Йорданов от „БСП за България“.

Депутатите решиха Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове да се състои от 19 народни представители.

Андрей Цеков („Продължаваме промяната – Демократична България“) оглави Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. Депутатите решиха заместник-председатели на комисията да са Александър Ненков от ГЕРБ – СДС, Константина Петрова от „Възраждане“ и Искра Михайлова от ДПС.

Регионалната комисия се състои от 23-ма членове.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също бе избран за ключов пост в парламента.

Бойко Борисов оглави Комисията по външна политика и в 50-ото Народно събрание. Решението за състава на комисията бе гласувано със 174 гласа „за“, 26 – „против“ и четирима „въздържал се“. Това не е нов пост за Борисов. Той председателстваше същата комисия и в състава на 49-ото Народно събрание.

От ПГ на ГЕРБ-СДС стават членове на комисията депутатите Георг Георгиев, Даниел Митов, Росен Желязков, Павел Христов, а заместник-председател – Екатерина Захариева.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ бяха избрани депутатите Даниел Лорер, Ивайло Шотев и Стоян Михалев. От „Възраждане“ в състава на комисията бяха гласувани депутатите Ангел Георгиев, Ивелин Първанов и Кирил Тодоров. Кирил Тодоров бе избран и заместник-председател.

Депутатите избират постоянни комисии на Народното събрание.

Миналата седмица народните представители приеха парламентарния правилник, който предвижда да бъдат създадени 25 постоянни комисии.

Проектопрограмата на парламента включва и изслушване на служебния министър на образованието и науката Галин Цоков относно подготовката, провеждането и резултатите от Държавните зрелостни изпити през учебната 2023/2024 година.