С настъпването на новата 2020 година данъкоплатците в Илинойс са изправени пред редица нови увеличения, сред които по-високи такси за шофиране, паркиране и регистриране и продажбата на автомобил, съобщава bg-voice.com.

И ако досега всички задължения в щата не бяха достатъчно, то новите, на места двойно по-високи такси, могат да изкарат шофьорите извън нерви.

Новите увеличения, повечето от които влизат в сила от 1 януари, целят да покрият рекордно високия бюджет от 40 милиарда долара, приет от губернатора Джей Би Притцкер. 

По-високи данъци ако имате автомобил, ако го зареждате с бензин и когато го паркирате.

Промените ще засегнат най-вече средностатистическите домакинства с два автомобила, които могат да дължат с 1,700 долара повече данъци от предишната година.

Освен двойно по-високия данък върху цената на бензина, който ще стъпи на данъкоплатците около 200 допълнителни долара на година, гражданите в Илинойс ще плащат по-високи данъци при годишната регистрация на стандартни и електрически автомобили, както и нов данък върху таксата за паркиране.

От 2020-та годишната регистрация за автомобил се увеличава с 50 долара на $151, а регистрацията за електрически коли се увеличава с 213 долара ($243) в сравнение с миналата година, когато беше 35.

Новият данък за паркиране включва открити и закрити паркинги, както и паркиране на улицата, или т.нар. parking meters, и ще бъде 6% върху сумата при еднократно паркиране или 9% върху сумата за месец. Новите задължения за всеки притежател на автомобил не свършват дотук. От 1 януари влиза и по-висок данък при продажба на кола или т.нар trade-in.

Солени глоби за безотговорно шофиране. От 1 януари 2020 година глобата за неправомерно преминаване до спрял училищен автобус става двойна, а максималното финансово наказание, ако ударите работник на пътя, става 25,000 долара. От първия ден на новата година е незаконно да гледате какъвто и да било тип видео, докато шофирате.

От първия ден на новата 2020 година жителите на Илинойс ще могат да си закупят марихуана от всеки магазин, лизензиран за продажбата на канабис. От 1 януари служителите на TSA във всички летища в щата няма да конфискуват марихуана от пътниците, защото щатът вече позволява употребата й за развлекателни цели.