Драстичното газово ембарго няма да донесе бърз мир в Украйна, за Германия е важно да избегне сериозна икономическа криза. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю, публикувано в петък в седмичника Der Spiegel, цитиран от Труд.

"Първо, изобщо не виждам, че газовото ембарго ще спре войната", каза той. "Второ, вие говорите, сякаш печелим пари от това. Но въпросът е, че искаме да избегнем сериозна икономическа криза, загубата на милиони работни места и затварянето на фабрики, които никога няма да се отворят отново. Това би имало сериозни последици за нашата страна, за цяла Европа."

Според него това от своя страна би се отразило сериозно на финансирането на възстановяването на Украйна. „Трябва да кажа: не можем да позволим това да се случи“, каза той.

Германските експерти многократно са казвали, че рязкото отхвърляне на газ от Руската федерация ще навреди сериозно на германската индустрия и ще доведе до сериозни икономически проблеми. В същото време Берлин работи за постепенното спиране на руските енергийни доставки с течение на времето.