В момента, по време на европредседателството ни, България има уникалния шанс да бъде мост между Русия и Евросъюза. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред БНР след визитата си с още трима представители на АТАКА на големия международен икономически форум в Ялта, Крим.
По думите му Меркел, която досега беше много изпълнителна по отношение на санкции срещу Москва, сега заяви, че при срещата си с Тръмп, ще говори за излизане на Германия от санкциите. Според него това е важен момент, на който у нас не се обърна внимание. „Това е обръщане на политиката на евродържавата-лидер в Европа – Германия. Ако Меркел предприеме такива стъпки, ние също ще бъдем доста по-освободени да действаме. И тогава вече може да се отиде към още по-бързо реализиране на някои проекти, които бяха спрени. До месеци съм сигурен, че ще се промени картинката и точно тези, които сега ме нападат, ще започнат да говорят за правилна, балансирана, изгодна за България икономическа политика с Русия”, коментира Сидеров.

По отношение на критиките защо представителите на АТАКА са били в Крим, Сидеров заяви: „Крим не е окупиран, там имаше референдум. Хората пожелаха да бъдат в Руската федерация, включително нашите сънародници българите, които са около 5000 човека. Не само не е окупиран, нито анексиран, но Крим в момента се развива интензивно, има строителство навсякъде, има видими промени от 2014 г., когато бях за последен път там”.

На форума, на който присъстваха атакистите, са участвали над 70 държави от цял свят – представители на Германия, Франция, Италия, Северна Америка, заместник-кметът на Виена. „Не знам кой какво бойкотира, но е изключително нелепо да се обявява бойкот на част от Русия, и по един изкуствен начин да се прекъсват икономическите връзки. Български фирми биха били доволни и щастливи, ако могат да търгуват, но не могат, заради политическа забрана”, заяви Сидеров.

Сидеров се е срещнал с главата на Крим Сергей Аксъонов, като двамата са обсъдили огромните възможности за търговия. Според Сидеров това е нещо, от което България има нужда, защото имаме западащи фирми, поради липса на пазар.
„Пътувахме до там два дни, защото в момента пътят до Крим е много сложен. Всъщност през морето ние имаме 45-50 минути, ако има пряка въздушна линия. Както беше открита наскоро линия до Одеса, защо не се направи същото и до Ялта. Това категорично ще усили възможностите за икономика”, смята патриотът.
Сидеров повдигна и един проблем, който засяга нашите сънародници. Над 5000 българи не могат да получат виза за България, защото в паспорта им има код, който показва, че те са от Крим. И нашите консулства, българското външно министерство, всъщност дискриминира българи, защото Крим бил отречен от ЕС. „Това е безумно, ще поставя въпроса в парламента към външната министърка как може да се промени”, подчерта още Сидеров.

На въпрос дали визитата му е била съгласувана с коалиционните партньори, той отговори, че поканите са били към АТАКА специално, а АТАКА е единствената партия, която каза публично, че приема референдума в Крим.

„С ГЕРБ имаме политическо споразумение, в което е написано ясно, всяка от партиите има своите виждания и позиции по определени въпроси. Аз няма да променя виждането си, че ние трябва да работим с Русия, а не да враждуваме. Няма да променя мнението си, че това е изгодно за България, не за някой друг. Изкуствено наложените санкции са най-вредни за държави като България”, категоричен е той.

„Не мисля, че има нещо драматично, видях и по-остри мнения, защо сме били там и т.н. Самите тези, които сега ми опонират, съм убеден, че след не много дълго време, сигурно първи ще искат да прокарват икономически връзки, като падне това ембарго”, убеден е Сидеров.