Призоваваме отново за незабавно затваряне на училищата в цялата страна с оглед на тревожната ситуация – почти всички региони са в опасната червена зона на разпространение на заразата с Ковид 19, заяви лидерът на НФСБ и водач на листата на Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ в Бургас Валери Симеонов.

„Рискът в училищата е най-голям – децата не боледуват, но са най-сериозният преносител на заразата към своите баби и дядовци, и родители. Все повече са случаите на заболели възрастни, заразени от децата си, а за съжаление, новите щамове поразяват и учениците“, подчерта Симеонов.

Ресторантите не трябва да бъдат затваряни, тъй като при спазване на строгите мерки и изискването за 50 % заетост възможността за заразяване е минимална, в сравнение с класна стая от деца, които общуват помежду си по-емоционално и непредпазливо“, е позицията на патриотите от НФСБ.
НФСБ е последователна в това да се предприемат ефективни мерки още от началото на пандемията.

Припомняме, че на 14 февруари 2020 г. партията на Валери Симеонов първа настоя за спешни мерки срещу настъпващата епидемия, в т.ч. масово мерене на температурата, термокамери и затваряне на границите.

Предложенията бяха посрещнати с присмех и подигравки от опозицията и медиите. Месец по-късно обаче Народното събрание, макар и със закъснение, прие решение, с което въведе извънредно положение в страната.

На 4 ноември, в началото на втората вълна на заразата, НФСБ настоя за триседмична карантина, затваряне на училищата и по-строги мерки. Отново предложението не беше прието, но три седмици по-късно ограниченията бяха въведени.

В подкрепа на най-ощетения бранш – туризма, НФСБ предложи намаляване на ДДС на 9 % за всички ресторантьорски услуги, бирата и виното, както и за туроператорските услуги. Предложението бе прието от Народното събрание.

Пак по настояване на НФСБ и Валери Симеонов за спасяване на туристическия сезон бяха намалени цените на чадърите и шезлонгите по плажовете и бяха осигурени ваучери за почивка на служителите на първа линия в борбата с коронавируса и бяха приети мерки в помощ на туроператорските фирми.