На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо. Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с последователната политика на президента Реджеп Тайип Ердоган за привличането на турски общности в съседните държави.

По повод изказването на президента Ердоган, който в своя реч се обърна към българските турци с думите, че Кърджали е част от техните духовни граници, вицепремиерът заяви, че в исторически план двете страни нямат нищо общо. По думите му вероятността България да стане част от "Ислямската дъга" е невъзможна.

„Това като вариант даже не го помислям. Това просто няма как да стане, защото тук става въпрос все пак за коренно различни два свята - единият свят като че ли току що е излязъл от феодализма, а другият свят е на все пак Европейския съюз. Тенденциите след последните събития в Турция, след т.нар. преврат, са за силно ограничаване на демократичните свободи, посегателство върху институциите, пълна подмяна на професионализма и на професионалните представители на тези институции с верни на Ердоган хора“ , допълни вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от Фокус.

Според него много турци търсят начин да напуснат Турция и да прехвърлят бизнеса си, защото държавата, в която живеят се връща назад в развитието си. 

Валери Симеонов се аргументира, че в Турция дори и икономиката е диктувана от изпълнителната власт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!