Вицепремиерът Валери Симеонов проведе среща с национално-представени пенсионерски организации, на която потвърди политическия си ангажимент минималната пенсия да гони прага на бедността в рамките на мандата, а всички пенсии да бъдат справедливо индексирани, според възможностите на икономиката и бюджета. Това съобщиха от пресофиса на вицепремиера.

На срещата бяха обсъдени редица въпроси, отнасящи се до развитието на пенсионната реформа през последните години, включително конкретна политическа отговорност на различните партии при гласуванията на предложените промени в Народно събрание. Пенсионерските организации поставиха акцент върху индексацията на вдовишките пенсии, здравните права на хората в трета възраст, недостатъчното финансиране на здравната и пенсионна системи, недостатъчната информираност на гражданите относно възможния достъп до здравни услуги, опции за по-активно включване на българи над пенсионна възраст в пазара на труда, както и относно връзката между пенсионерите, управлението на НОИ и народните представители по региони.

Валери Симеонов описа редица начини, по които да се набавят нужните средства за повишаване на минималната пенсия до прага на бедността и индексация на всички пенсии. Вицепремиерът пое ангажимент да продължи борбата със сивата икономика и контрабандата, която вече генерира съществени приходи от началото на годината, както да и работи за баланс между държавните разходи за инвестиционни проекти и увеличаване на доходите.

Симеонов пое ангажимент да работи и върху редица мерки, които да облекчат разходите на пенсионерите, като по-фокусирана върху генерични медикаменти лекарствена политика, задържане на цената на енергията на справедливо ниво и преориентация на философията на здравната система към акцент върху профилактиката и превенцията.