Увеличението на заплатите на академичния състав в държавните висши училища доведе до остра размяна на реплики между депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Повод за разрива между управляващите стана заложената в законопроекта разпоредба това да се случи още тази година. 

От ПП-ДБ предупредиха, че това може да "счупи" бюджета и поискаха това да стане от 1 юни следващата година. Венко Сабрутев:

"Откъде ще дойдат тези пари? Ясно искам да кажа, че в държавния бюджет тези пари не са заложени. Това означава, че 206 млн. лева ще бъдат дефицит за държавата. Това е проинфлационна мярка и всъщност би могла да повлияе пряко на усилията на държавата ни да влезе в еврозоната". 

От ГЕРБ-СДС обаче дадоха за пример решението на МС за осигуряване на допълнителни трансфери на държавните висши училища за премахнатите такси. 

Красимир Вълчев отхвърли и обвиненията, че заплашват приемането на България в еврозоната: 

"Той днес се самозадължи със 150 милиона. Текстът е абсолютно същият. Взели са го от законопроекта на МС. Защо за едни неща може да бъде задължен или самозадължен МС, които никой не ги е искал, а нещо друго, което стои на дневен ред от толкова много време и след като всички тук сме го одобрили на първо четене, не може да се случи от тази година?". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук