Днес депутатите гласуват дали България ще изпрати оръжие на Украйна. В комисията по отбрана предложенията на ГЕРБ и Демократична България бяха обединени в едно. Министерството обаче има съображение, че старата техника няма как да бъде напълно заменена с нова от НАТО.

В ефира на „Тази сутрин“ един срещу друг по темата се сблъскаха Борислав Гуцанов от БСП и Стоян Михалев от „Демократична България“.

„Предричах, че може да се стигне до „коалиция на войната“. По-важното е да не се дава оръжие на Украйна. Погрешно е твърдението, че това ще доведе до модернизация на армията. Не трябва да даваме оръжия, за да не влизаме в този конфликт“, категоричен е Гуцанов.

„Кое да дадем – ПВО ракетите ли? Помните ли като ликвидирахме балистичните ракети – нещо дойде ли на тяхно място? Предложението им е да дадем и да купим, а не да получим“, посочи депутатът от БСП.

Според Стоян Михалев от „Демократична България“ решението е закъсняло и е трябвало да бъде взето преди 8 месеца.

„Седиш ли безучастен, играеш ли на неутралитет - помагаш на агресора“, добави той и уточни, че много държави са дали оръжия и не са били намесени в конфликта.

„Умиротворител е този, който храни крокодил и се надява да бъде изяден последен – ние сме в тази ситуация. Изобщо не става въпрос ние да си премахнем цялото въоръжение и да останем разграден двор“, подчерта Михалев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук