"Дебатът" между "Продължаваме промяната", ГЕРБ и БСП в ефира на БНТ прерасна в скандал и говорене един през друг. 

"Най-важното нещо е мирът в България, Европа и света. Животът е един-единствен. Не може с такава лекота да коментираме даване на оръжие и военен конфликт. Големият конфликт не е между Русия и Украйна.

Това е конфликт между Русия и САЩ. Еднополюсният свят се разпада. Стара Европа е най-потърпевша от това, което се случва. В БСП сме за мирни преговори. Войната никога няма да свърши, ако се продължава въоръжаването на Украйна", посочи Гуцанов.

Още в началото той подведе тон на разговора, казвайки, че Лорер и Митов не са компетентни и информирани добре по казуса. Кадрите на ПП и ГЕРБ обаче бяха сравнително единни в позицията си и заедно влязоха във вербалния сблъсък с Гуцанов.

Даниел Митов от ГЕРБ подчерта, че е повече от ясно, че предпочитаният вариант е мир. Но въпреки това войната вече е реалност. "Войната започна Путин, тя вече е факт. Започната е от този, когото браните с неговите собствени тези - Путин", обърна се той към колегата си политик от БСП.

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" припомни, че през 2014 година Русия превзе Крим и части от Донецк и Луганск. "Ако Путин придобие апетит към Варна и Добруджа, защото има руски малцинства? Ще преговаряме с него за София и за Плевен?", попита той риторично Гуцанов, а социалистът пък квалифицира въпроса му като нелеп.

Лорер отбеляза, че цяла Европа почти се е отървала от руските горива и се е преоринтирала към други доставки.

"Санкциите срещу Русия ще се разширяват. Западът няма да отстъпи и руската икономика в един момент ще бъде занулена. Постепенно това ще се случи. Войната показа, че България може много повече. Тази година пораснахме с 4%, въпреки войната и инфлацията. Цената на газа се нормализира и ще продължи да спада, защото пазарите намериха начин да заместят Русия", категоричен бе той.

Накрая Гуцанов толкова се разпали, че се наложи водещата да му каже, че вече изземва дори нейната роля. 

Последваха молби от страна на водещата Надя Обретенова, които все пак завършиха с успех и се възцари ред в студиото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук