Депутатът Иван Димов Иванов напуска парламентарната група на “БСП за България“. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на парламентарния ден.

Мотиви за напускането не бяха съобщени. Вчера обаче стана ясно, че скандалният депутат ще бъде втори в листата на ВМРО-Варна за предстоящия парламентарен вот. 

Иванов бе избран с листата на "БСП за България" в 3-ти Многомандатен избирателен район - Варна на парламентарните избори през 2017 г. С това групата на БСП намалява от 70 народни представители на 69.

В края на миналата година Националният съвет на БСП взе решение да изключи депутата Иван Димов Иванов от партията.

Причината бе участието му в побой над местния председател на партията в Долни Чифлик Валентин Вълчев в края на октомври.

Това стана по препоръката на Контролната комисия на БСП към партийния пленум след извършена проверка на случая, заради който БСП-Варна вече свали доверие от народния представител. 
 

Депутатът Иван Димов Иванов напусна парламентарната група на БСП

Контролният орган на БСП "остро осъжда акта на насилие от депутата от левицата Иван Д. Иванов срещу Валентин Вълчев – председател на ОбС на БСП в Долни Чифлик и предлага на НС на БСП той да бъде изключен от партията. Върху председателя на структурата във варненската община Долни Чифлик повече от година е оказван натиск от народния представител Иван Д. Иванов и от областния председател Цонко Цонев, според свидетели и самия Валентин Вълчев. Върху него е нанесен побой на 20 октомври във Варна, когато е брутално пребит от трима мъже, доведени лично от Иван Димов Иванов, който присъствал на насилието като поръчител", се казваше тогава в съобщение на пресцентъра на БСП. 

Според градския съвет на БСП е имало и други случаи, в които депутатът, нарочен за изключване, е отправял заплахи. Припомня се, че по случая има образувано досъдебно производство,което поради участието на народен представител е изпратено по компетентност от Варненската прокуратура в София. 

Както БЛИЦ съобщи, в сряда стана ясно, че анализаторът Боян Чуков е подал писмено уведомление, че напуска БСП.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ