Народни представители от трите опозиционни парламентарни групи (ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“) внесоха в деловодството на Народното събрание (НС) искане за оставката на заместник-председателя Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ (ПП). Това съобщиха от ГЕРБ.

Искането е подписано от необходимия брой народни представители. 

Конкретният повод за искането за оставката на Мирослав Иванов е опитът му да заглуши гласа на опозицията и отнемането на думата на председателя на най-голямата опозиционна група в парламента Десислава Атанасова

В искането за оставката е посочено още, че Иванов системно превишава правата си и системно не изпълнява задълженията си в рамките на неговата компетентност.

Новината за исканата оставка на Иванов бе съобщена и от Тома Биков от ГЕРБ от парламентарната трибуна.

Биков се обърна към Иванов, който в този момент водеше заседанието, с призив да се оттегли, докато не получи вот на доверие от Народното събрание. 

„Вие вече сте в процедура за искане на оставка и до момента, в който не получите легитимност от страна на парламента, заседанията би трябвало да се водят от някой от останалите зам.- председатели на парламента“, заяви Тома Биков и освен това поиска „вотът на недоверие“ към Иванов да се гласува на утрешното пленарно заседание (19 май).

В отговор на думите му Мирослав Иванов заяви, че докато не му бъде гласувана оставката, продължава да заема позицията зам.-председател на Народното събрание и в този смисъл има правото да води заседанието. 

Това доведе до скандирания „Оставка“ от страна на опозицията, но Иванов остана невъзмутим и продължи да води заседанието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!