БСП предпочита да води дебат, докато ГЕРБ слушат Брюксел и не зачитат семейните ценности на българите. Това коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев във връзка с призива на ГЕРБ към опозицията да послуша президента на ПЕС Сергей Станишев за Истанбулската конвенция, пише агенция "Фокус".
„Ние предпочитаме да водим дебат, за разлика от ГЕРБ, които постоянно слушат Брюксел и изпълняват това, което им се казва, без да водят дебати“, каза Стойнев.

Той посочи, че на база на обсъжданията, БСП чува мнението на българския народ. „Ние се ръководим от мнението на българските граждани. Това е разликата между нас и тях“, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Стойнев определи изявленията на ГЕРБ от днес като пиар акция и посочи, че хората вече познават тяхната същност. „ГЕРБ не мислят за нравите, обичаите и семейните ценности – това, което е в България. Те са чуждопоклонническа партия“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Попитан дали парламентарната група на партията ще има представители на организираното в сряда обсъждане на Истанбулската конвенция в Народното събрание, Стойнев заяви, че това ще прецени ръководството на БСП във вторник. „Хубаво е да има дебат, но той трябваше да се състои преди конвенцията да влезе в парламента. Защо се бърза? Защото има натиск отвън и ГЕРБ като едни послушни хора, които изпълняват това, което им се каже, предпочетоха да внесат тази конвенция без дебат. Когато започват дебатите, те започват да си променят мнението. Същото важи за тях и по отношение на полицаите“, каза Стойнев.

Той припомни, че преди Нова година от БСП са искали в бюджета МВР да бъдат разписани допълнително 100 млн. лв. за полицаите. Стойнев обърна внимание, че тогава от ГЕРБ са отхвърлили предложението на опозицията, но след протестите от страна на служителите на МВР, приемат такова решение. „Спомнете си , когато им обяснявахме, че новите молекули в бюджета на НЗОК са крайно необходими за болните хора“, коментира Стойнев и обясни, че чак когато е станало напечено, от ГЕРБ са склонили да го приемат.