Осем месеца след като заклейми Ким Чен-ун като "маниак", който може да разпали ядрена война, филипинският президент Родриго Дутерте сега нарече севернокорейския лидер свой "идол", съобщава ДПА.
 
"С един майсторски удар той стана всеобщ герой", каза Дутерте по повод историческата среща между Ким и южнокорейския президент Мун Дже-ин, състояла се в петък. На пресконференция, след като се върна във Филипините от регионална среща на върха в Сингапур, филипинският президент каза, че се надява да се види някой ден с Ким да го поздрави за срещата, на която двете страни си поставиха редица цели, включително безядрен Корейски полуостров и слагане на официален край на Корейската война.
 
През август Дутерте изказа друго мнение за севернокорейския лидер, като го нарече "глупак, играещ си с опасни играчки".
 
Президентът на Филипините попадна във фокуса на световните медии заради безпрецедентната война, която поведе срещу наркоразпространението в страната. Хиляди хора бяха екзекутирани, а правозащитни организации го обявиха в масови убийства. Въпреки това Дутерте продължава безмилостното настъпление срещу дрогата, а преди време дори заяви, че ако синът му се занимава с наркотици, и той трябва да умре.