Работата на опозицията е да сваля управляващите. В цяла Европа е така. Това каза евродепутатът и зам.-председател на групата на ЕНП Андрей Ковачев в предаването „Лице в лице“ по bTV.
„Няма напрежение в Европа заради участието на Обединени патриоти във властта. Това правителство е проевропейско и не прави компромис с евроценностите. Няма такива притеснения в Европа“, категоричен беше той.

Ковачев добави, че българското правителство се ползва с уважение. „Европредседателството ни не е заплашено по никакъв начин. Това правителство е заявило в декларация, че спазва европейските ценности“, увери евродепутатът.

Андрей Ковачев не скри недоумението си от думите на говорителката на руското външно министерство по-рано днес, която заяви, че българските евреи са били освободени от Червената армия. „Това е непознаване на историята. Червената армия се е намирала на хиляди километра, когато правителството ни взима това решение. Това е хибридна пропаганда. За мен това е непонятно и се надявам да има журналист, който да я попита какво общо с реалността имат подобни изказвания. Нужна е промяна на стереотипите, а не на историята. Трябва да знаем фактите, такива каквито са били. Те са въз основа на факти, на документи, на спомени и т.н.“, каза още евродепутатът.