Изказването на Макрон е обидно, изразяваме недоумение. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон.

"Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с незаконни каналджии от Украйна и от България.

Не разбираме причината за това изказване. Френските власти не са сигнализирали по официален начин за каквито и да е било съществени проблеми към нашите власти", каза Захариева.

Извънредно! Ето какво предприема МВнР заради големия скандал с Париж!

По думите й има добро ниво на полицейско сътрудничество между двете републики.

"Това изказване е обидно за българската общност там, те са възмутени", заяви Захариева и допълни, че общността ни е добре интегрирана и в никакъв случай не счита, че създава особени проблеми.

Има свободно движение на хора и всеки гражданин може да избере къде да живее на територията на всички държави от ЕС, допълни тя.

Думите на Макрон обиколиха света: Предпочитам мигранти от Африка пред български банди

"Изказването на Макрон е неприемливо, не може да се прави генерално заключение за целия народ. Има български граждани, които извършват престъпления, но има и френски такива", категорична бе Захариева.

Тя смята, че отношенията между България и Франция са много добри, надява се да останат такива и за в бъдеще и допълни, че проблемът ще бъде разрешен по дипломатически път.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ