Британски министри са запознали премиера Тереза Мей с подробен таен план за Брекзит без сделка на фона на засилващите се опасения, че депутатите ще гласуват против нейната сделка в Камарата на общините, съобщи Скай нюз. Планът предвижда Великобритания да плати 18 милиарда паунда и да продължава да следва разпоредбите на ЕС като трета страна по споразумението още 18 до 24 месеца след излизането от съюза през март догодина.
 
Новината за тайния план се появи, след като в петък министърът на транспорта Джо Джонсън, брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. За този план се знаеше, но сега за първи път стават ясни подробности.
 
Министрите се надяват планът, който не е представен в Брюксел, да даде възможност на Великобритания да сключва нови търговски споразумения и да влиза в търговски отношения с ЕС, без да е необходимо да влиза в сила т.нар. Предпазен механизъм за ирландската граница.
 
Целта е да се успокоят страховете, че напускането на ЕС без сделка ще означава затваряне на летища и пристанища и икономически шок.
 
Правителствен източник е заявил за „Скай нюз“, че Тереза Мей е казала, че все още няма нужда от такъв план, но той е бил посрещнат изключително радушно от финансовия министър Филип Хамънд.