Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония - това предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев, съобщи БНТ.

Той е на мнение да се замрази работата ѝ за една-две години докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно комисията е пречка пред това.

В интервю за ТВ "Телма" Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване на паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с комисията.

Вече две години Историческата комисия работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че комисията още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Драги Георгиев посочва също, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.