"Всички са срещу всички" според Слави Трифонов. "Суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат. Затова следващият парламент трябва да прояви максимално тази мъдрост и морал, за да състави управление на държавата.

Аз не хвърлям топката и не обвинявам. Този път се надявам, че новият парламент ще намери необходимото решение да се състави управление", уточни Трифонов пред БНТ. 

Слави призна, че е ваксиниран, въпреки че прекарал доста сериозен КОВИД. ИТН не подкрепяла антиваксърите, затова "да флиртуваш с тези неща е игра със смъртта". 

"Въпреки че съм прекарал ковид, аз се имунизирах. Готов съм да направя всичко необходимо, за да поема цялата отговорност и ако трябва, ще направя това, отвърна той на въпрос ще призове ли хората да се имунизират.

Като игра със смъртта определи отричането, че има вирус. Според него това изобщо не трябвало да се коментира като нещо политическо, защото са решения, които касаят живота на хората. Който спаси един човешки живот, спасява цялата вселена", пишело на пръстена, който евреите подарили на Оскар Шинглер, напомни и даде за пример Слави.

Трифонов втрещен от изказване на Татяна Дончева за Маджо!


Този главен прокурор, за да си отиде, са необходими действия на един работещ парламент. Разбира се, че сме за това, коментира той за съдебната реформа.

ИТН върнаха 1 млн. от субсидиите. Другите пари дарили за семействата на загиналите огнеборци, припомни Слави. 

Що се отнася до въпроса с приемането на еврото, Слави каза: "Еврото трябва веднага да се приеме".

Двойното гражданство на Кирил Петков и предложението за премахването. 

"Има закон и който е нарушил закона е закононарушител. Това е глупаво, ако имаш двойно гражданство, да не може да си депутат и министър. Но докато съществува закон, ти си закононарушител", каза Слави. 

Тримата министри от служебното правителство. 

"Не е вярно. Нещо бъркаш. Двама от тези министри дойдоха първо те при нас. Те още не се бяха качили на този гребен на вълната на одобрението и симпатията. Те дойдоха и казаха, че искат да останат и в следващото правителство. Петков и Василев. Дойдоха при един от моите колеги. Аз смях, че те трябва да са част от следващото правителство. Поканих да говорим Кирил Петков.

Слави отговори на въпроса, който чака цяла България!

Водихме разговори. Казах му, че смятам, че трябва да е част от следващото правителство, защото се справя добре и хората го харесват и е добре за държавата. Тогава той каза, че Асен Василев трябва да е министър на финансите. Аз казах, че поста е много важен и ние ще определим министъра на финансите. Съгласих се, че той трябва да се бори с мръсните пари и съответната агенция ще бъде под неговото пряко подчинение.

Започнаха разговори с Асен Василев и Петков. Като казах, че и министъра на образованието също ще бъде в новия кабинет, Петков обаче започна да има ултимативно поведение, каза или-или. Затова преценихме, че няма да се разберем.

Те наистина са хора, които направиха всичко възможно, за да изчегъртат ГЕРБ и това е прекрасно, но след това те започнаха да правят изявления, да говорят и да коментират и всичко в публичното пространство се обърна", каза Слави. 

Румен Радев и втория му мандат. 

"Подкрепям го, но не съм го издигнал. Истинското ми отношение се формира, когато благодарение на моето приятелство с Джеймс Пардю, беше великолепен посланик , благодарение на него аз летях с един изтребител. Тогава се запознах с Румен Радев. Когато говорим с американските летци, те се изразиха с огромно уважение към Радев. Оттогава се формира моето мнение.

После ми гостува, после се кандидатира за президент, после стана президент. Аз приемам, че той е най-добре изпълва със съдържание представата ни за президент. Това, че критикувам министрите му не променя нищо.

Това е служебно правителство по смисъла на закона за два месеца. Всеки един министър да подлежи на критика, защото изпълнява обществена функция. Какъв е проблема да подкрепиш президента. Президента можеше да не слага служебно правителство. Президента има и други функции, освен да прави правителство", каза Слави. 

Дали това не е удобна позата на опозиция и да казва на всичко не.

"Не, нямам такива идеи. Моята идея е да свърша работа ако мога. Такъв типаж съм. Не мразя българските партии. Просто българските политици все още не изпълват със съдържание. Твърде много интриги, измислици, лъжи. Гледах в предишните избори една журналиста, която попита политик какво ще обещае.

Това е нонсенс. Има значение какво ще свършиш. Но след като сме се докарали до там, значи нещо е сбъркано. Българските политици не трябва да изглеждат така. Българският политик не трябва да се интересува от властта и славата, а да го вълнуват проблемите на онези, които са го избрали", каза Слави. 

За двата безплодни парламента, Слави обвини ГЕРБ. "За да се състави правителство трябва да се влезе в договорка с други политически субекти, които не желаят. Срещу правителството на ИТН се изправиха БСП, ДБ и ИБГНИ. Защо не ги питаш тях, защо не подкрепиха Слави.

Явно те имат повече знания за това. Аз виждам резултата. Попитах Манолова в очите. Ще подкрепиш ли правителство на ИТН. Тя каза не и започна да обяснява нещо. Така не ми стана ясно защо не. Но от нейната съратничка Татяна Дончева разбрах, че някой стои зад гърба ми", каза Слави. 

"Не ме дразнят, когато иронизират действията ми в политиката", категоричен бе шоуменът, който години наред правеше скечове с всички политици. "Това ме радва, че е така. Изпитвам удоволствие и удовлетворение. Така трябва да бъде. Така разбирам присъствието си в публичното пространство. Трябва да има свобода на словото, а ако има претенции, да отиде в съда", каза Слави. 

Политиката спрямо Северна Македония

"Позицията ни не трябва да се сменя. Ние дълго време се отнасяхме с тях като към наши братя. Реакцията от тяхна страна беше - срещу българското посолство имаше един надпис "бугари мрете"", каза Слави. 

Какво означава Слави да носи отговорност днес? 

"Беше ми много трудно това решение, дали въобще да се занимавам с политика. Не за други, а защото не искам да загубя хората около мен, които са ми важни и ценни. И после, защото наистина думата политик беше натоварена при всичките тия 30 години с много негативни отношения.

Не си се представят в тази роля. От друга страна аз не се страхувам от отговорност. Това, което направиха с референдума политиците, ме отврати. Казах си, че ако не направя нещо, тогава ще бъда като тях. Никой не знае какво аз чувствам.

Това си е една вселена само в мен. За да си лягам всяка вечер спокойно и всичко да има смисъл до тук, трябва да продължа по този начин", поясни Слави